"Rivijera" progutala 80 miliona eura

U procesu privatizacije HTP “Budvanska rivijera” od procijenjenih nominalnih 109.227.324. eura prihodovano svega 27.893.052. eura. Vila Balkan, u vlasništvu Opštine Budva, za milion i po tadašnjih njemačkih maraka prodata Branku Vujoševiću. Upitan i ugovor oko prodaje restorana “Vidikovac” proslavljenom fudbaleru Dejanu Savićeviću

27402 pregleda 120 reakcija 15 komentar(a)
Prodata opštinska imovina: Vila Balkan, Foto: dopisnik
Prodata opštinska imovina: Vila Balkan, Foto: dopisnik

Opština Budva, odnosno njeni nekadašnji rukovodioci, nezakonito su se odricali imovine i prihoda u korist i za račun HTP “Budvanska rivijera” i tako stvorili višemilionsku štetu.

To je za “Vijesti” kazao sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović nakon što je Opština Budva u posjedu određene dokumentacije koja potvrđuje sumnje kako su se pojedinci domogli najatraktivnijih nekretnina u metropoli turizma, koje su pripadale Opštini.

“Prema nezvaničnim podacima kojim raspolažem, u procesu privatizacije HTP “Budvanska rivijera” do 2004. godine, od procijenjenih nominalnih 109.227.324. eura vrijednosti svih hotela, objekata, restorana i poslovnih prostora koji su bili predmet kupoprodaje, ‘Budvanska rivijera’ je prihodovala na osnovu zaključenih ugovora o prodaji svega 27.893.052. eura, dakle preko 80 miliona eura manje od procijenjene vrijednosti. To je šteta koju je država imala u korist pojedinaca koji su kupili sve te nepokretnosti”, naglasio je Zenović.

Prema njegovim riječima, to je jedna dimenzija priče o privatizaciji tog državnog preduzeća, kojom bi trebalo da se bavi Specijalno državno tužilaštvo.

“Druga dimenzija tiče se uloge ranijih rukovodstava Opštine i podataka do kojih smo došli, a to je da su se predsjednici Opštine u ime Skupštine opštine a bez njene odluke, odricali imovine koju je Opština davala u dugoročni zakup ‘Budvanskoj rivijeri’. Tako imamo situaciju da je ta javna tajna u Budvi već par decenija, a o tome su rijetki pojedinci obavještavali javnost, bez ikakvog epiloga. Određenu dokumentaciju koju bi trebalo da posjeduje Opština Budva ćemo pokušati da pribavimo, ukoliko nije narodski rečeno ‘dobila noge’, a takođe i arhiva ‘Budvanske rivijere’ mora posjedovati konkretnu dokumentaciju. Tek sa zvaničnom dokumentacijom, koja nam sada nije kompletno dostupna, moći ćemo da pokrenemo određene procese radi zaštite interesa Opštine”, kazao je Zenović.

Zenović
Zenovićfoto: Privatna arhiva

“Vijestima” je u Opštini rečeno da su u posjedu ugovora na koji način je tadašnja HTP “Budvanska rivijera” prodala Vilu Balkan za milion i po tadašnjih njemačkih maraka biznismenu Branku Vujoševiću, a u listu nepokretnosti je jasno pisalo da je vlasnik 1/1 Opština Budva. Upitan je i ugovor oko prodaje restorana “Vidikovac” proslavljenom fudbaleru Dejanu Savićeviću, u kojem se navodi da je tada, krajem februara 1999, pored potpisa i pečata dvije strane, HTP “Budvanska rivijera” i Savićevića, potpis stavio i tadašnji predsjednik SO Budva.

Da su se u lokalnoj upravi aktivno počeli baviti najvećom hotelskom kompanijom u Crnoj Gori bilo je jasno prošle sedmice, kada je Opština Budva pred Privrednim sudom u Podgorici utužila Vladu Crne Gore, Hotelsku grupu “Budvanska rivijera”, “Sveti Stefan Hoteli” AD i HTP “Miločer”, zatraživši da se utvrdi ništavost sporazuma o prenosu akcija koji su prije 26 godina zaključile tadašnja HTP “Budvanska rivijera” i Vlada, a kojim je Budva ostala bez svojine u najvećem turističkom preduzeću u državi.

Od suda se traži donošenje privremene mjere kojom bi se Vladi zabranilo otuđenje i opterećenje akcija ili udjela u HTP “Budvanska rivijera”.

Vrijednost spora, kako se navodi u tužbi, je 22,9 miliona eura.

Opština Budva predlaže Privrednom sudu da donese presudu kojom se utvrđuje ništavost Sporazuma o prenosu akcija iz maja 1997, te da utvrdi da je Opština Budva imala 3.376.939 akcija, što iznosi 41,6 udjela u kapitalu HG “Budvanska rivijera”, kao i imalac akcija u kapitalu “Sveti Stefan hoteli” i HTP “Miločer” u iznosu koji će biti preciziran nakon nalaza vještaka ekonomsko-finansijske struke.

U protekle dvije i po decenije, od gotovo deset hotela, Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera” preostalo je pet hotela - “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaža” u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva” Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica). Iz Kompanije je prije tri godine izuzet grad hotela “Sveti Stefan”, koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi “Sveti Stefan hoteli” AD.

Bonus video: