EK: Nestabilna politička situacija dovela do labavije fiskalne politike

Jedna od preporuka je da Crna Gora treba da se fokusira na efikasnu primjenu zakonodavstva o javnim nabavkama i javno-privatnom partnerstvu i da se u potpunosti pridržava pravila EU o javnim nabavkama u svim slučajevima, kao što je dodjela koncesije za upravljanje aerodromima

14753 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora je ostvarila ograničen napredak i umjereno je pripremljena u razvoju funkcionalne tržišne privrede.

To je pokazao izvještaj Evropske komisije (EK) o proširenju koji je usvojen juče.

Jedna od preporuka je da Crna Gora treba da se fokusira na efikasnu primjenu zakonodavstva o javnim nabavkama i javno-privatnom partnerstvu i da se u potpunosti pridržava pravila EU o javnim nabavkama u svim slučajevima, kao što je dodjela koncesije za upravljanje aerodromima.

“Nestabilna politička situacija dovela je do labavije fiskalne politike i usporavanja strukturnih reformi", ocijenjeno je u izvještaju.

Navodi se da tehnička vlada nije bila u mogućnosti da sprovede prioritetne reforme radi rješavanja ekonomskih izazova, a reforme državnih preduzeća su usporile. Nije usvojena strategija za srednjoročnu fiskalnu konsolidaciju radi suočavanja sa ranjivostima u svjetlu dolazećih velikih rata za otplatu duga.

"Kontroverzni program za sticanje ekonomske državljanstva, koji je podržavao javne prihode, ali se sukobljavao sa obavezama zemlje prema EU, istekao je krajem 2022. godine. Međutim, mnoge neprocesuirane aplikacije su nastavile da se razmatraju čak i u 2023. godini”, piše u izvještaju.

U oblasti konkurencije, Crna Gora je umjereno pripremljena i postignut je određen napredak u daljem praćenju nekoliko slučajeva državne pomoći, uključujući slučajeve “Montenegro Airlinesa” i “Air Montenegra”, usvajanjem podzakonskih akata u oblasti državne pomoći i zapošljavanjem dodatnog osoblja, čime su ojačani administrativni kapaciteti.

"Odluke i mišljenja organa za državnu pomoć (Agencija za zaštitu konkurencije) pravovremeno se objavljuju u registrima državne pomoći, što dodatno povećava transparentnost. Preporuke iz prošle godine ostaju važeće”, kažu iz EK.

Jedna od preporuka je da u narednoj godini Crna Gora zaključi slučaj “Montenegro Airlinesa” i nastavi sa uspostavljanjem nove nacionalne avio-kompanije pod imenom “Air Montenegro”, “kako bi se obezbijedila jasnoća u vezi sa državnom pomoći i pravnom kontinuitetu između ove dvije kompanije, kao i napredak u drugim važnim trenutnim istraživanjima neprijavljene/moguće državne pomoći (uključujući ‘Uniprom’ KAP, auto-put Bar-Boljare) i po potrebi, povrati odgovarajuća sredstva”.

Bonus video: