Otpremnine prihvatilo 14 radnika Port of Adria: Odlazimo sami kad se mora

Prodaju radnog mjesta uz otpremninu juče do 15 sati potpisalo je 14 radnika od 19 koji su proglašeni viškom
184 pregleda 3 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 19.08.2017. 19:10h

Od ukupno 19 radnika Port of Adria (PoA) koji su proglašen tehnološkim viškom njih 14 je juče do 15 sati potpisalo prodaju radnog mjesta uz otpremninu.

Radnici iz ove grupe saopštili su “Vijestima” da su potpisom potvrdili i da odustaju od svih daljih potraživanja od dosadašnjeg poslodavca, te da u rješenjima “nema obrazloženja zašto su višak”.

“Odlazimo dobrovoljno, kad se mora. Menadžment se žali na neadekvatnu kvalifikacionu i starosnu strukturu zaposlenih, a prekobrojni su i jedan doktor nauka saobraćajne struke, jedan magistar, momci mlađi od 40 godina”, naveli su sada već bivši radnici PoA.

Do prekjuče, u PoA je bilo 340 zaposlenih.

Predsjednik Sindikalne organizacije preduzeća Dobrosav Orlandić kazao je “Vijestima” da je u četvrtak sa izvršnim direktorom preduzeća Sedatom Karom razgovarala delegacija Saveza sindikata (SSCG) te da je zatraženo da se rješavanje tehnološkog viška odloži do sredine septembra, kako bi sindikalci mogli da o ovome razgovaraju sa predstavnicima Vlade.

“Direktor je kazao da mora da kontaktira Bord direktora. U dogovorenom terminu smo obaviješteni da poslodavac ne pristaje na odlaganje i da više neće razgovarati na ovu temu. Pokušao sam još jednom oko podne da razgovaram sa direktorom, kratko mi je rekao da nema mogućnosti, ne dozvolivši prolongiranje ni do ponedjeljka”, kazao je Orlandić.

Ističe da su preplašeni radnici većinom pristali da potpišu “da bi makar nešto izvukli” jer nijesu sigurni da će uspjeti u pravnom sporu “poučeni ranijim iskustvima iz suđenja sa firmom”. On je dodao da su se u sindikatu nadali povoljnom ishodu, pa nijesu mogli da preduzmu “neke druge aktivnosti”.

“Oba sindikata PoA će sjesti za sto u ponedjeljak da se vidi šta dalje. Tražićemo sigurno vanredne sjednice SO Bar i državnog parlamenta na ovu temu. Tražićemo od Savjeta za privatizaciju raskid ugovora sa Global Ports Holdingom, pokušaćemo sve što možemo da ne bismo nespremni dočekali eventualni sljedeći ovakav potez poslodavca, koji prema zakonu do kraja ove godine ne može više da uradi ovako nešto”, rekao je Orlandić.

Iz mlađeg sindikata PoA, Sindikalne organizacije zaposlenih POA, koji je član Unije slobodnih sindikata juče su ukazali da su se obistinile sve crne slutnje i strahovi radnika oko privatizacije bivšeg Kontejnerskog terminala i generalnih tereta. Predsjednik ovog sindikata Luka Klisić kazao je da pošast globalizma i neoliberalizma zadaje završni udarac u urušavanju nekadašnjeg barskog giganta Luke Bar.

“Po principu štapa i šargarepe naše kolege koje su proglašene tehnološkim viškom, dobile su ponudu da dobrovoljno napuste kompaniju uz stimulativnu otpremninu od oko 12.000 eura. Da li može parama da se kupi želja da se kraj radne karijere i penzija dočekaju u firmi u kojoj si proveo čitav svoj radni vijek?”, pita Klisić.

On je poručio da će svi sindikalci PoA u cilju zaštite prava radnika preduzeti sinhronizovane aktivnosti, “po potrebi i organizovanje generalnog štrajka”.

PoA: Otpremnine u prosjeku 10.000 eura po zaposlenom

Iz menadžmenta PoA reagovali su na naslov teksta u jučerašnjem broju “Vijesti” tvrdeći da dovodi u zabludu javnost i radnike preduzeća. Naslov teksta bio je “Ko mirno ode, dobiće 10.000 eura”, a iz kompanije navode da u tekstu saopštenja jasno piše da “kompanija nudi u prosjeku 10.000 eura više svakom ko bude proglašen tehnološkim viškom, u odnosu na ono što nalažu odredbe zakona”. “Dakle, u pitanju je prosječna razlika u iznosu od 10.000 eura, a ne fiksni iznos od 10.000 po zaposlenom”, rekli su iz PoA. Najavili su da će angažovati privatnu agenciju za posredovanje koja će tražiti novo zaposlenje radnicima za čijim radom je prestala potreba.

Vuksanovićeva: Radnike ucjenjuju i primoravaju da potpisuju otkaze

Socijaldemokratska partija (SDP) tražila je hitnu reakciju nadležnih organa kako bi se, kako su naveli iz te partije, zaustavilo bezakonje i nasilje koje sprovodi vlasnik Port of Adria prema radnicima tog barskog preduzeća.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović rekla je da je, nakon neizvršavanja ugovornih obaveza i lažiranja finansijskih izvještaja taj 'strateški investitor' ušao u novu fazu bezakonja.

“Ovog puta žrtve su radnici kojima se ovih dana uručuju otkazi. Ljudi koji godinama i decenijama rade u preduzeću i koji su gradili i izgradili barsku luku tjeraju se sa posla, primoravaju i ucjenjuju da potpisuju otkaze. Ova sramota se dešava naočigled barske i crnogorske javnosti od kompanije s kojom je odavno zbog kršenja ugovornih obaveza morao biti raskinut ugovor”, saopštila je Vuksanovićeva.

Bonus video: