Vraneš: Opština Pljevlja izdvojila 45.000 eura za podršku razvoju turizma i preduzetništva

Podrška i podsticaj razvoja preduzetništva i turizma dodjeljuju se registrovanim preduzetnicima/preduzetnicama i malim i mikro preduzećima iz privatnog sektora sa do 50 zaposlenih, čije je sjedište na teritoriji Opštine i sa izmirenim porezima i doprinosima za prethodnu godinu u kojima su žene nosioci biznisa – osnivač ili jedan od osnivača ili da je žena izvršni direktor

3249 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Goran Malidžan
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik opštine Pljevlja, Dario Vraneš, potpisao je sa sa korisnicima devet ugovora za podršku i podsticaj preduzetništva i turizma i podršku i podsticaj ženskog preduzetništva.

Na Javni poziv koji je raspisao Sekretarijat za privredu prijavilo se trinaest Pljevljaka sa različitim biznis idejama, a njih devet je dobilo novčanu podršku.

„Opština Pljevlja je ove godine izdvojila 45.000 eura, što je u odnosu na prošlu godinu, 50 odsto više novca. Stručna komisija je izabrala najbolje, a posebno me raduje što su među njima četiri žene čime podstičemo razvoj ženskog preduzetništva. Biznis planovi su iz različitih kategorija, od frizera, mesare, štamparije, turizma… Naš cilj je da pružimo podršku i proširimo ponudu sa različitim djelatnostima kako bismo ljude iz drugih krajeva doveli u naš grad”, kazao je Vraneš.

Osim predsjednika, potpisivanju ugovora su prisustvovali i vršilac dužnosti sekretara sekretarijata za privredu, Danko Šarančić i načelnik službe za preduzetništvo, Rajko Palibrk.

Podrška i podsticaj razvoja preduzetništva i turizma dodjeljuju se registrovanim preduzetnicima/preduzetnicama i malim i mikro preduzećima iz privatnog sektora sa do 50 zaposlenih, čije je sjedište na teritoriji Opštine i sa izmirenim porezima i doprinosima za prethodnu godinu u kojima su žene nosioci biznisa – osnivač ili jedan od osnivača ili da je žena izvršni direktor.

Prioritetne oblasti kojima je odobrena finansijska podrška su preduzetništvo i turizam na seoskom području, finalna proizvodnja, poluproizvodnja i prerada i zanatske djelatnosti.

U pozivu za dodjelu sredstava e navedeno je da Opština neće podržati Biznis planove koji su u nadležnosti ili odgovornosti Vlade, kao što je formalno obrazovanje, formalna zdravstvena zaštita, biznis planovi kojim se traže finansijska sredstva za kupovinu i raspodjelu humanitarne pomoći, biznis planovi koji se isključivo temelje na jednokratnoj izradi, pripremi i štampanju knjiga, brošura, biltena, časopisa i slično, ukoliko objava takvih publikacija nije dio nekog šireg programa ili sveobuhvatnijih i kontinuiranih aktivnosti. Nijesu podržani ni aktivnosti koje se smatraju nezakonitom ili štetnom po okolinu i opasnom za ljudsko zdravlje: igre na sreću, duvan, alkoholna pića (izuzev proizvodnje vina i voćnih rakija), nemoralne i nelegalne aktivnosti.

Novac koji Opština izdvaja za ove namjene preduzetnici ne mogu koristiti za kupovina nepokretnosti, zakup poslovnog prostora, zarade zaposlenih…

Jedan preduzetnik mogao je konkurisati sa najviše dva biznis plana, a finansijska podrška odobravala se samo za jedan biznis plan.

Maksimalan iznos dodijeljenih sredstava po jednom biznis planu ne može biti veći od 50 odsto od ukupnog iznosa budžetskih sredstava predviđenih za tu namjenu.

Bonus video: