Ministarstvo traži od ODT informacije o slučaju Mrdak: Bez postojanja pravosnažne presude ne možemo zaustaviti proces

Iz MF kazali da je nakon razgovora sa kandidatkinjom tadašnji ministar Damjanović donio Odluku o izboru Mrdak, ali da MF u ovom trenutku nema informaciju da li je Odluka stekla pravnosnažnost

10642 pregleda 1 komentar(a)
Ministar finansija Novica Vuković, Foto: Ministarstvo finansija
Ministar finansija Novica Vuković, Foto: Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija (MF) tražilo je od Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Kotoru informacije u kojoj fazi je postupak protiv Jele Mrdak kako bi se ministar Novica Vuković odredio u odnosu na njen radnopravni status u ovom Vladinom resoru i poručilo da su u ovom trenutku u obavezi da okončaju postupak popune radnog mjesta, te da bez postojanja pravosnažne presude nisu u mogućnosti da ga zaustave.

To se navodi u reagovanju koje je MF uputilo na tekst "Mrdak dobila funkciju u Ministarstvu finansija uprkos krivičnoj istrazi".

Mrdak je prošla postupak provjere sposobnosti kod Uprave za ljudske resurse i bila jedina na listi za popunu radnog mjesta inspektor/ka I u Odjeljenju za budžetsku inspekciju, koji je 43. Vlada raspisala 4. septembra 2023. godine.

Iz Ministarstva navode da je nakon obavljenog razgovora sa Mrdak tadašnji ministar Aleksandar Damjanović 26. oktobra donio Odluku o izboru Mrdak na oglašeno radno mjesto.

"U ovom trenutku MF nema informaciju o činjenici da li je Odluka o izboru Mrdak stekla svojstvo pravosnažnosti, kako je u toku lična dostava Odluke. U raspoloživim spisma predmeta se nalazi akt Specijalnog državnog tužilaštva od 03.03.2023. godine, koji je upućen Opštini Tivat, a u kojem se u bitnom navodi da ne postoji sumnja da je zaključenim sporazumom između opštine i ugovora o djelu, u predmetu Mrdak, neko službeno lice lokalne samouprave zloupotrijebilo svoj službeni položaj, odnosno učinilo istoimeno krivično djelo", navodi se u reagovanju MF.

Dodaju da je Vuković po preuzimanju dužnosti obaviješten od strane predsjednika Opštine Tivat o navedenim okolnostima, kao i činjenici da je podnijeta krivična prijava ODT u Kotoru zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno neko od krivičnih djela iz nadležnosti ODT-a, od strane Mrdak.

"S tim u vezi MF zatražilo je od strane ODT-a Kotor da se izjasni u kojoj je fazi postupak po podnijetoj krivičnoj prijavi kako bi se ministar, kao starješina organa koji odlučuje o pravima i obavezama službenika, odredio u odnosu na radnopravni status Mrdak u Ministarstvu finansija, o čemu još uvijek nijesmo povratno informisani".

Ističu da je Ministarstvo u obavezi da, do eventualnog utvrđivanja krivice, što je nadležnost pravosudnih organa, započeti postupak popune radnog mjesta okonča i kao nezavistan organ, postupi u skladu sa povjerenim ovlašćenjima.

"Dakle, Ministarstvo finansija, u ovom trenutku, bez postojanja pravosnažne sudske odluke protiv gore imenovane, nema zakonski osnov zaustavljanja ili prolongiranja navedenog postupka", poručili su iz Ministarstva.

Bonus video: