URA predala Skupštini izmjene Zakona o PIO, predlažu da svi idu u penziju sa 64 godine

Miloš Konatar je kazao kako očekuje da se Vlada što prije izjasni o tom pitanju i da se predlog u najkraćem roku nađe na dnevnom redu Skupštine

20913 pregleda 82 reakcija 37 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković
Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković

Poslanici Građanskog pokreta URA danas su u skupštinsku proceduru predali izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima se vraća starosna granica kao uslov za odlazak u penziju.

"Izmjenom člana 17 smo ponovo uveli stav 1, koji predviđa da osiguranici stiču uslov za odlazak u penziju sa 64 godine života i 15 godina radnog staža. I muškarci i žene bi sa 64 godine stekli uslov za penziju, poslije čega bi sami odlučili da li žele otići u penziju odmah po ispunjenju uslova ili nastaviti svoj posao", rekao je šef poslaničkog kluba GP URA Miloš Konatar.

Kazao je da su se u prethodnom periodu održali razgovore sa reprezentativnim udruženjima koja su članovi Socijalnog savjeta, Unijom poslodavaca, oba reprezentativna sindikata, udruženjima penzionera...

"Ovim rješenjem imamo povoljnije uslove za odlazak u penziju nego dosad. Ovim rješenjem se ukida diskriminacija na koju je ukazao Ustavni sud. Na ovaj način smo izašli u susret onome što su bili zahtjevi reprezentativnih sindikata, kada su u pitanju povoljniji uslovi za odlazak u penziju osiguranika u Crnoj Gori", rekao je Konatar.

Kazao je kako očekuje da se Vlada što prije izjasni o tom pitanju i da se izmjene zakona u najkraćem roku nađe na dnevnom redu Skupštine.

"Ne vidim nijedan razlog da neko od poslanika ne podrži ovaj predlog", dodao je Konatar.

Bonus video: