Dodatno učvršćivanje saradnje na projektima i razvoju Crne Gore

Martinović se sastao sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori

2464 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera
Foto: Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori imaju dosta zajedničkih projekata i, prema riječima njihovih predstavnika, rade na dodatnom učvršćivanju saradnje na projektima i razvoju Crne Gore.

Resorni ministar Vladimir Martinović sastao se danas sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterinom Paniklovom, sa kojom je razgovarao o budućoj saradnji i projektima koji ih očekuju.

Paniklova je čestitala Martinoviću na imenovanju, naglašavajući da ga iskustvo poslanika i gradonačelnika, uz iskustvo stečeno tokom političkog angažmana, stavlja u jedinstvenu poziciju da značajno utiče na ispunjavanje ciljeva Ministarstva.

Martinović je zahvalio na podršci UNDP-a i povjerenju koje ta organizacija ima u pogledu uspješne saradnje.

On je podsjetio da je upoznat sa tim da Ministarstvo i UNDP imaju dosta zajedničkih projekata i da će Ministarstvo uložiti napore kako bi se ubrzala realizacija zajedničkih projekata, s ciljem da Crna Gora odgovori obavezama iz procesa pridruživanja EU i UN konvencija.

„U tom smislu, projekti koji se tiču klimatskih promjena i ispunjavanja obaveza izvještavanja ka UN krovnoj konvenciji o klimi kao i uspostavljanje transparentnog okvira planiranja i izvještavanja o pitanjima klimatskih promjena će dobiti posebnu pažnju i prioritet“, navodi se u saopštenju.

Imajući to u vidu, Martinović je naveo da će Ministarstvo uložiti dodatne napore ka postizanju što kvalitetnije i transparentnije implementacije projekata, i otklanjanje svih potencijalnih usporavanja ili opstrukcija uspješnoj implementaciji projekata, kako bi se Ministarstvo pokazalo kao pouzdan partner međunarodnim partnerima i nosilac razvoja Crne Gore.

On je istakao važnost razvoja sjevera i korišćenja potencijala tog regiona.

Paniklova je rekla da je zadovoljna prilikom da čuje više o brojnim inovativnim idejama koje su usmjerene na očuvanje životne sredine, održivi razvoj turizma i sjevera, a koje će pozitivno uticati na zajednicu i kvalitet života sadašnjih i budućih generacija.

Sagovornici su se saglasili da je proces pridruživanja EU i ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 27 prioritet, ističući da će u tom procesu UNDP biti pouzdan partner. Oni su razgovarali i o predstojećem globalnom Samitu o klimatskim promjenama (COP28) koji se ove godine održava u Dubaiju i koji će, kako su ocijenili, biti još jedna prilika za Crnu Goru da razmijeni informacije i iskustva o procesima koji omogućavaju smanjenje uticaja i adaptaciju na klimatske promjene.

„Prisustvo delegacije Ministarstva na čelu sa ministrom predstavlja dodatnu potvrdu i posvećenost zemlje pitanjima klimatskih promjena i predstavlja značajnu priliku da delegacija predstavi značajne rezultate, ali i uspostavi i ojača klimatska partnerstva na globalnom nivou i na nivou E partnerstava“, navodi se u saopštenju.

Paniklova je zahvalila Martinoviću na sadržajnom sastanku, navodeći da je raduju buduće prilike za saradnju, dok je Martinović zahvalio na konstruktivnim i inspirativnim idejama koje su razmijenili tokom sastanka.

Bonus video: