Vuković: Kina jedan od primarnih partnera u projektima koji se tiču infrastrukture i savremenih tehnologija

Prvi susret ministra finansija sa ambasadorom Kine Fan Kunom

1991 pregleda 0 komentar(a)
Fan Kun i Vuković, Foto: Ministarstvo finansija
Fan Kun i Vuković, Foto: Ministarstvo finansija

Crna Gora vidi Kinu kao jednog od primarnih partnera u projektima koji se tiču infrastrukture i savremenih tehnologija, saopštio je ministar finansija Novica Vuković.

Kako se navodi u saopštenju iz ovog vladinog resora on je to rekao tokom prvog sastanka sa ambasadorom Kine u Crnoj Gori Fan Kunom.

"Kina je u tim oblastima respektabilan primjer na globalnom nivou, a produktivnu i uspješnu saradnju očekujemo i u turizmu, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, zelenoj ekonomiji i digitalizaciji", dodao je Vuković.

Kako dodaju iz Ministarstva finansija, bilo je riječi i o tradicionalnom partnerstvu i mogućnostima produbljivanja praktične saradnje između dvije države, kao i o aktuelnim ekonomskim prilikama u Crnoj Gori i regionu.

"Ambasador Fan istakao je da njegova zemlja podržava evropski put Crne Gore, uz uvjerenje da Crna Gora, paralelno, može graditi dobre odnose sa Kinom i postati spona za komunikaciju kineskih kompanija sa Evropom", piše u saopštenju.

Iz oviog resora naglašavaju da su se Vuković i Fan osvrnuli i na najvažniji zajednički projekat dvije zemlje - izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare.

"Istakli su zajedničko očekivanje da će i u narednom periodu biti značajnijih partnerskih projekata u oblastima od obostranog interesa", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: