Vanredna situacija u barskoj Port of Adriji: Turci pišu otkaze, moguć štrajk

„Menadžment Port of Adrie danas stavlja pečat na još jednu neuspješnu prvatizaciju. Podstaknut u najmanju ruku čudnim odlukama Vrhovnog i Ustavnog suda poslodavac proglašava tehnološki višak bez prethodno sprovedene zakonske procedure i valjanih kriterujuma, pa su tako zaposleni došli u situaciju da u roku od dva dana odluče o ponudi uzmi ili ostavi“, naveo je Orlandić
1 komentar(a)
Dobrosav Orlandić, Foto: Radomir Petrić
Dobrosav Orlandić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 17.08.2017. 18:01h

Predsjednik Sindikalne organizacije Port od Adria Dobrosav Orlandić saopštio je „Vijestima“ da je od juče „vanredno stanje” u kompaniji jer je poslodavac već pozvao 20-ak od ukupno 340 radnika i nametnuo im dilemu da, u roku od dva dana, odluče o prodaji radnog mjesta uz isplatu otpremnine, koja će se razlikovati u slučaju da dobrovoljno odu iz kompanije ili ne.

„Menadžment Port of Adrie danas stavlja pečat na još jednu neuspješnu prvatizaciju. Podstaknut u najmanju ruku čudnim odlukama Vrhovnog i Ustavnog suda poslodavac proglašava tehnološki višak bez prethodno sprovedene zakonske procedure i valjanih kriterujuma, pa su tako zaposleni došli u situaciju da u roku od dva dana odluče o ponudi uzmi ili ostavi“, naveo je Orlandić.

Većinski paket akcija bivšeg Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (danas Port of Adria) krajem 2013. godine od države je kupio turski Global Ports Holding i platio osam miliona eura.

„Sindikat je bezbroj puta upozoravao Savjet za privatizaciju i Tendersku komisiju da se ne poštuje Ugovor, ali nažalost bezuspješno, pa je tako poslodavac kroz umanjenje garantovane zarade zaposlenih, neispunjenjem u potpunosti investicionog programa, te korišćenjem sredstava stambenog fonda za tekuće poslovanje dobio na poklon 62 odsto akcija Port od Adrije“, tvrdi Orlandić.

Izvršni odbori obje sindikalne organizacije barske kompanije, kako je naglasio Orlandić, vrlo brzo će odlučiti o daljim aktivnostima.

„Razmatra se više opcija, a moguć je i štrajk. Od svih poslaničkih klubova i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića ćemo zahtijevati sazivanje vanredne sjednice jer je parlament odobrio ovaj privatizacioni ugovor. Takođe ćemo tražiti i izjašnjenje barskog parlamenta“, dodao je Orlandić.

On je kazao da će danas podnijeti krivične prijave protiv svih koji su učestvovali u potpisivanju ovako lošeg kupoprodajnog ugovora i pokrenuti proceduru da se poništi.

„Očekujemo da će tužilaštvo, sudstvo i Savjet za privatizaciju pravilno sagledati naše zahtjeve i neće dići ruku za dalje tjeranje na ulicu dugogodišnjih uglednih radnika prve barske i jedne od najznačajnijih kompanija u državi“, zaključio je Orlandić.

Bonus video: