PES: URA u septembru odobrila povećanje cijene električne energije

"U periodu vaše vladavine započinje aktivnost oko povećanja cijene električne energije", navodi se u saopštenju PES-a

8331 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
PES, Foto: Pokret Evropa sad
PES, Foto: Pokret Evropa sad

Vlada Crne Gore ne utiče na cijenu električne energije, već je dobro poznato da su Elektroprivreda (EPCG) i operatori prenosnog i distributivnog sistema činioci od značaja za definisanje cijena, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

Prema njihovim riječima, procedura je vrlo jasna: "monopolisti, odnosno CEDIS i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) su pod kontrolom Regulatorne agencije za energetiku i zakonska obaveza pomenutih kompanija je da se obrate Regulatornoj agenciji koja im propisuje (odobrava) regulatorno dozvoljeni prihod, a na bazi zahtjeva kojeg kompanije podnose i obrazlažu".

Kako su kazali iz PES-a, regulatorno dozvoljeni prihod pokriva troškove poslovanja kompanije, troškove amortizacije i povrata kapitala.

"Kompanija CEDIS se obratila Regulatornoj agenciji još u septembru, dakle u onom mjesecu tokom kojeg je premijer bio predsjednik URA-e, da im se poveća iznos regulatorno dozvoljenog prihoda u odnosu na ono što su prethodno imali. Drugim riječima, u periodu vaše vladavine započinje aktivnost oko povećanja cijene električne energije", navodi se u saopštenju.

Apsolutno smo uvjereni u profesionalnost Regulatorne agencije, kazali su iz PES-a o dodali da njihova ocjena jeste da zahtjev CEDIS-a ima utemeljenje.

"Agencija je omogućila CEDIS-u povećani regulatorni prihod za 2024. godinu, što bi kao implikaciju moglo imati povećanje cijena usluga CEDIS-a, odnosno uvećanu stavku za potrošnju električne od oko 5.6 odsto. Ovo je prijedlog Agencije. Ipak, CEDIS u finalnom odlučuje da li će iskoristiti ovu mogućnost ili ne. Drugim riječima, ne treba prejudicirati njihovu odluku", stoji u saopštenju PES-a.

Dodali su da je drugi važan subjekat EPCG.

"Ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje kojim Vlada može djelovati i ograničiti proizvođača električne energije da formira cijenu svog proizvoda. Iako je država vlasnik EPCG nemamo pravo uticati na tržižno poslovanje bilo koje kompanije i ugrožavati njenu profitabilnost", saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

Iz PES-a su kazali da cijeneći ekonomsku situaciju građana će uraditi sve da bilo kakav scenario u vezi potencijalnog poskupljenja stuje ne ugrozi građane, a koja je u velikoj mjeri izazvana, kako su naveli, lošim djelovanjem tokom vladavine URA-e.

"S tim u vezi, vjerujemo da će resorni ministar Mujović vrlo brzo organizovati sastanak sa predstavnicima EPCG oko definisanja cjenovnih paketa, koji će zaštititi sve one koji treba da budu zaštićeni, a opet stvoriti mogućnosti za nova ulaganja u elektroenergetski sistem i stvaranje novih vrijednosti", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da građani nemaju razloga za brigu.

"Pokazaće se vrlo brzo da li je ova vlast odgovorna i da li domaćinski rukovodi povjerenim resursima. Srećom po ovaj narod, "čudima" URA-e je došao kraj, ali nažalost njihova malicioznost, loša namjera i destruktivnost nemaju granica. Borba da vas osvijestimo i da vam ukažemo na opšte poznate stvari je unaprijed izgubljena", dodaje se u saopštenju PES-a.

Bonus video: