Socijalni savjet do subote o granici za penziju

Sada postoje predlozi da oba pola u penziju idu sa 64 ili 65 godina, a do petka će biti urađene dodatne finansijske analize

49879 pregleda 63 reakcija 40 komentar(a)
Vlada će predlog u ponedjeljak poslati Skupštini: Fond PIO, Foto: Luka Zekovic
Vlada će predlog u ponedjeljak poslati Skupštini: Fond PIO, Foto: Luka Zekovic

Sjednica Socijalnog savjeta o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osigeranju, koja treba ponovo da definiše starosnu granicu za odlazak u penziju, biće održana u petak ili subotu ove sedmice, a nakon toga će dogovoreni predlog izmjena biti proslijeđen Vladi, saznaju “Vijesti”.

Predsjedništvo Socijalnog savjeta juče je odlučilo da se sjednica održi u petak ili subotu, što će se precizirati narednih dana zavisno od toga da li će do petka biti završena dodatna analiza o tome koliko bi koštalo ako granica bude 64 ili 65 godina starosti za oba pola.

Početkom novembra je stupila na snagu odluka Ustavnog suda da ukine odredbu člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osigiranju, kojim je bio definisan odlazak u starosnu penziju muškarcima sa 66 godina i ženama sa 64 godine, uz minimum 15 godina staža osiguranja. Ustavni sud je smatrao da ova odredba diskriminiše muškarce.

Istom odlukom Ustavni sud je naložio Vladi da u roku od 30 dana do 4. decembra pripremi i Skupštini pošalje izmjenu ovog člana kojim bi se definisala nova starosna granica.

Član predsjedništva i generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kazao je “Vijestima” da se juče najviše razgovaralo o tome da li granicu treba definisati na 64 ili 65 godina.

“Oba sindikata traže da granica bude 64 godine starosti za oba pola uz 15 godina staža. Zatražene su dodatne analize i podaci, koje očekujemo da dobijemo do petka, tako da će najvjerovatnije sjednica Socijalnog savjeta biti u subotu. Ova tema je hitna jer se odluka mora donijeti u kratkom roku, ali se istovremeno mora vrlo pažljivo analizirati jer se odnosi na veliki broj građana”, kazao je Zarubica.

Predstavnici Unije slobodnih sindikata zatražili su i da se izmijeni i druga odredba koja sada definiše odlazak u penziju sa 40 godina staža i 61 godinom starosti.

“Ako je neko počeo da radi omah nakon srednje škole sa 18 ili 19 godina i ima punih 40 godina staža, zašto mora da čeka još dvije ili tri godine da bi išao u penziju. Smatramo da je to nepravda i da je dovoljno imati punih 40 godina staža”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz USS-a.

Prema sadašnjem dogovoru ako Savjet u subotu da zeleno svjetlo za jedan ili drugi predlog, Vlada bi o njemu glasala na vanrednoj elektronskoj sjednici u ponedjeljak i odmah ga proslijedila Skupštini. U skupštinskoj proceduri već postoji predlog poslaničke grupe URA da nova granica bude 64 godine starosti, uz 15 godina staža.

Izmjena zakona treba da definiše i “koliko godina ima kvartala”, jer u sadašnjem zakoni postoji matematička greška da se penzije usklađuju tri puta godišnje na osnovu kvartalih podataka o rastu zarada i inflacije, zbog čega bi penzioneri bili zakunuti za usklađivanje za jedan kvartal. Vlada je do sada tu grešku ispravljala, tako što je na predlog Fonda PIO uz redovno usklađivanje u maju i septembru povećavala penzije i za dva vanredna usklađivanja.

Grupa takozvanih srazmjernih penzionera, koji su građani Crne Gore a penzije primaju na osnovu staža iz više bivših jugoslovenskih republika, zatražila je izmjenu zakona. Za njih do sada nije važila granica minimalne penzije u Crnoj Gori, pa je ukupan zbir svih penzija koje primaju bio i znatno manji od tog iznosa. Ovih penzionera ima oko 11 hiljada.

Fond PIO je na proljeće tadašnjoj Vladi predložio izmjene zakona kojima bi srazmjerni penzioneri primali dodatak u iznosu razlike između minimalne penziju u Crnoj Gori i zbira svih njihovih primanja. Taj predlog nije stigao do Skupštine zbog parlamentarne krize i skraćenja mandata.

Prema sadašnjem dogovoru ako Savjet u subotu da zeleno svjetlo za jedan ili drugi predlog, Vlada bi o njemu glasala na vanrednoj elektronskoj sjednici u ponedjeljak i odmah ga proslijedila Skupštini.

Bonus video: