Pljevaljska buna protiv dalekovoda

Skupština opštine zahtijevaće od CGES-a da obustavi radove kroz selo Đurđevića Tara, ali i kroz druga naseljena mjesta

26652 pregleda 36 reakcija 20 komentar(a)
Radovi na dalekovodu, Foto: Privatna arhiva
Radovi na dalekovodu, Foto: Privatna arhiva

Skupština opštine (SO) Pljevlja zatražiće od Crnogorskog elektroprenosnog sistema da odmah obustavi izgradnju 400 kilovoltnog dalekovoda Lastva-Čevo-Pljevlja u dijelu trase koja prolazi kroz selo Đurđevića Tara.

To se navodi u predlogu zaključaka u koje su “Vijesti” imale uvid, a koji će se naći pred odbornicima na sjednici zakazanoj za 8. decembar.

SO Pljevlja zahtijevaće i da Crnogorski elektroprenosni sistem bez odlaganja obustavi izgradnju tog dalekovoda i kroz druga naseljena mjesta na području opštine. Ukoliko su objekti dalekovoda već izgrađeni ili postavljeni u naseljenim mjestima na području opštine Pljevlja, Skupština će zahtijevati da se u najkraćem mogućem roku uklone ili demontiraju i izmjeste izvan naseljenih mjesta.

“Skupština opštine Pljevlja će preduzeti sve zakonom i Ustavom predviđene mjere u cilju zaštite ljudskih i imovinskih prava svojih građana od negativnog uticaja izgradnje ovog objekta. Skupština opštine Pljevlja će ove zaključke dostaviti predsjedniku Crne Gore, predsjedniku Vlade Crne Gore, resornim ministarstvima i agencijama kao i međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i životne sredine”, navodi se u Predlogu zaključaka.

Nedavno su se predsjedniku Opštine Pljevlja Dariju Vranešu obratili mještani sela Đurđevića Tara i još nekoliko naselja na području opštine, zatraživši da se lokalna uprava uključi u rješavanje ovog problema.

“Mještani Đurđevića Tare izloženi su konstantnim pritiscima i ucjenama od strane Crnogorskog elektroprenosnog sistema AD iz Podgorice u vezi sa izgradnjom dalekovoda izuzetno visokog napona koji je trasiran preko sela u kojima živimo. Naši napori da se trasa pomenutog dalekovoda izmjesti izvan naseljenih mjesta ostali su bez bitnijeg rezultata iako je o našim zahtjevima raspravljao i Ustavni sud Crne Gore. Nažalost, postaje sve očiglednije da svi pravni, ekonomski i ekološki argumenti ostaju nevažni u odnosu na interese ove kompanije koja svoj projekat namjerava da realizuje ne uvažavajući ništa drugo do svoj profit i benefite koje će time dobiti. Najširoj javnosti je poznat poguban uticaj po ukupan biodivezitet područja kuda prolaze trase ovakvih dalekovoda pa se, bez obzira na troškove, izbjegava u najvećoj mogućoj mjeri izgradnja ovakvih objekata u naseljenim mjestima. To očigledno nije slučaj sa našim selom i još jednim brojem sela gdje će prolaskom dalekovoda planiranom trasom učiniti nemogućim život za preko 100 aktivnih domaćinstava sa preko 250 stanovnika”, navodi se u pismu mještana Đurđevića Tare.

Mještani su poručili da će svim sredstvima braniti svoja imanja i ognjišta od “strane uzurpatora”, a Vraneša su zamolili da što hitnije preduzme sve radnje iz svoje nadležnosti kako bi se pronašlo povoljno rješenje za obje strane i kako bi bili sačuvani interesi države, ali i građana.

U Opštini su kazali da cijene opravdanom inicijativu mještana sela Đurđevića Tara i da je problem na koji su ukazali veoma značajan za cijelu lokalnu zajednicu.

“Crnogorski elektroprenosni sistem sprovodi od 2015. godine na području opštine Pljevlja aktivnosti na izgradnji 400 kv dalekovoda Lastva-Čevo-Pljevlja, na potezu od granice sa opštinom Žabljak na rijeci Tari do elektroenergetskog postrojenja u neposrednoj blizini TE Pijevlja. Prema postojećoj trasi ovaj dalekovod prolazi kroz više naseljenih mjesta na području opštine Pljevlja neposredno ugrožavajući sela Đurđevića Tara i Gornji Komini, odnosno blizu 50 aktivnih domaćinstava u ovim selima. Pored pomenutih, ugrožen je još jedan broj domaćinstava koja se nalaze u drugim naseljenim mjestima kroz koje prolazi trasa dalekovoda, kao i Manastir svetog Arhangela Mihaila u Đurđevića Tari koji potiče iz 13. vijeka. Pošto je elaboratom o izgradnji ovog dalekovoda utvrđeno da je njegovom izgradnjom ugrožen ukupan biodiverzitet u prečniku od 400 metara, prolaskom ovog dalekovoda kroz pomenuta naseljena mjesta bio bi u potpunosti onemogućen život i u biološkom i u ekonomskom smislu oko 400 stanovnika. U selu Đurđevića Tara koje je jedno od najgušće naseljenih i ekonomski najrazvijenijih sela u opštini Pljevlja u potpunosti bi bio onemogućen život i privredna aktivnost. Treba istaći da se u selu Đurđevića Tara nalazi Most na Tari, jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u regionu i da bi se izgradnja dalekovoda postojećom trasom odrazila katastrofalno na seoski turizam u ovom selu u kom je tokom sezone zaposleno preko stotinu radnike”, navodi se u obrazloženju odluke o predlogu zaključaka.

Ističu i da bi se i prolazak dalekovoda i preko ostalog područja opštine Pljevlja “odrazio katastrofalno” i na kompletnu floru i faunu (kvalitet trave i vode na pašnjacima, broj plemenite i lovne divljači, broj ptica itd.), kvalitet površinskih i podzemnih voda, što bi sve zajedno umnogome povećalo, inače enorman stepen zagađenosti životne sredine.

“Bez obzira što se radi o veoma značajnom projektu, odbornici SO Pljevlja ne mogu dati prioritet bilo kakvom i bilo koliko značajnom energetskom ili bilo kom drugom projektu u odnosu na stanovnike opštine Pljevlja, na njihovo zdravlje i mukom stečenu ekonomsku egzistenciju na njihovim imanjima i vjekovnim ognjištima. Zdravlje i pravna i ekonomska sigurnost svih građana ove Opštine, kao i težnja da se zaustave pogubne posljedice iseljavanja i napuštanja seoskog područja, predstavljaju prioritet o kome se ne može pogađati ni sa kim bez obzira kakve i koliko značajne projekte on nudio”, navodi se u obrazloženju.

Ističu i da su uvjereni da ogroman procenat građana stoji iza zaključaka “od čije će realizacije zavisiti i dalji koraci organa lokalne samouprave koja izražava svoju spremnost da brani ustavom i međunarodnim konvencijama zagarantovana prava svojih građana”.

Bonus video: