EPCG najavila početak izgradnje primarnog toplovoda u Pljevljima na proljeće

Toplifikacija Pljevalja počela izgradnjom toplotnog izvora, u sklopu ekološke rekonstrukcije koja je obuhvatila i daljinsko grijanje, toplotno izmjenjivačke stanice i pumpne stanice, sa već ugrađenom mašinskom opremom

7277 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Screenshot/EPCG
Foto: Screenshot/EPCG

Početak izgradnje primarnog toplovoda od Termoelektrane do krajnjih korisnika predviđen je u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG su naveli da je toplifikacija Pljevalja počela izgradnjom toplotnog izvora, u sklopu ekološke rekonstrukcije koja je obuhvatila i daljinsko grijanje, toplotno izmjenjivačke stanice i pumpne stanice, sa već ugrađenom mašinskom opremom.

“Predviđena je izgradnja i rezervnog izvora, a to je startna kotlarnica, za koju je završen glavni revidovani projekat i gdje su počeli radovi na njenoj izgradnji. Kotlarnica će biti dovoljnog kapaciteta da bude rezervni izvor kada blok TE bude van pogona”, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su rekli da je drugi dio toplifikacije izgradnja primarnog toplovoda od TE do krajnjih korisnika, u dužini od oko šest kilometara.

“Sam primarni toplovod je podijeljen u tri dionice, od kojih je EPCG sa Upravom za kapitalne projekte ugovorila izradu cjelokupnog glavnog projekta i izgradnju primarnog toplovoda dužine 2,3 km, ukupne vrijednosti 2,5 miliona eura. Početak radova na izgradnji primarnog toplovoda DN 450 mm je predviđen u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi”, kazali su iz EPCG.

Nastavak druge i treće dionice je planiran početkom naredne godine, raspisivanjem tendera za izbor izvođača za preostale dvije dionice primarnog toplovoda i sekundarnih toplovoda do kolektivnih kotlarnica. Projekat, dalje, podrazumijeva izgradnju preko 20 priključaka na primarnom toplovodu za sve konzumne zone grada.

“Nakon kompletiranja idejnog rješenja, dobijanja pozitivne revizije i pozitivnih mišljenja nadležnih institucija, čime je potvrđena trasa cjelokupnog primarnog toplovoda od TE do grada, u skladu sa prostorno planskom dokumentacijom, zimski mjeseci će se iskoristiti za kompletiranje Glavnog projekta I faze-dionice 1, koji je u završnom postupku pregleda tehničke dokumentacije, nakon čega se, dobijanjem građevinske dozvole, stvaraju uslovi za početak radova na izgradnji primarnog toplovoda”, navodi se u saopštenju.

Nakon završenog Glavnog projekta II i III faze-dionica 2,3 tenderskog postupka za izbor izvođača, paralelno će, u narednoj godini, početi i radovi na preostalom dijelu primarnog i sekundarnih toplovoda, za šta su obezbijeđena kompletna finansijska sredstva.

“Završni koraci projekta toplifikacije su pretvaranje kotlarnica u podstanice. Gašenjem prvih dimnjaka u gradu, napokon se očekuje poboljšanje kvaliteta vazduha, što je najvažnije za sve građane Pljevalja”, dodaje se u saopštenju.

U projektu toplifikacije, koji čine izgradnja baznog izvora, rezervnog izvora, primarnog toplovoda i sekundarne mreže, uz EPCG i Upravu za kapitalne projekte, kao ravnopravni partner, učestvovati i Opština Pljevlja i da će realizacijom ovog projekta konačno biti riješena i crna ekološka tačka grada – kotlarnica u Skerlićevoj ulici.

Bonus video: