Martinović - Kalkavan: Turski investitori upućeni u Kolašin, Bijelo Polje, Rožaje i Žabljak

Martinović i Kalkavan razgovorali su o saradnji Crne Gore i Turske u sektorima turizma i ekologije, privlačenju turskih investitora i stvaranju uslova za što veći dolazak turista

4019 pregleda 6 komentar(a)
Martinović i Kalkavan, Foto: MERT
Martinović i Kalkavan, Foto: MERT

Crna Gora i Turska imaju prostora za povećanje saradnje u turizmu, jer zemlje mogu turistima ponuduti interesantan sadržaj preko cijele godine, ocijenili su ministar turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera, Vladimir Martinović i turski ambasador u Podgorici, Bariš Kalkavan.

Martinović je kazao da je pespektiva saradnje Crne Gore i Turske u oblasti turizma dobra, imajući u vidu činjenicu da obje zemlje odlikuju prirodne ljepote i raznolikost Balkana i Mediterana, te obostarnu opredijeljenost institucija za produbljivanje ekonomske povezanosti i unapređenja bilateralne saradnje u svim sektorima.

Martinović i Kalkavan razgovorali su o saradnji Crne Gore i Turske u sektorima turizma i ekologije, privlačenju turskih investitora i stvaranju uslova za što veći dolazak turista.

Na sastanku su istaknuta i dosadašnja pozitivna iskustava kada je riječ o ulaganju turskih investitora u Crnu Goru koja vode jačanju ekonomije i zapošljavanjima. Bilo je riječi i o razvoju sjevera koji ima jednak potencijal kao i jug Crne Gore, a gdje su sagovornici ocijenili da postoji prostor za saradnju.

Kalkavan je informisao Martinovića da su, prepoznajući značaj i potencijal sjevera, uputili turske investitore na Žabljak, u Kolašin, Bijelo Polje i Rožaje.

„Ponavljam da su svi investitori, koji žele da posluju u skladu sa zakonom, i više nego dobrodošli u našu zemlju, posebno kada se njihove investicije odnose na djelove Crne Gore u koje je ulaganje neophodno“, poručio je Martinović.

Kalkavan je kazao da su posebno zaintresovani za saradnju u dijelu upravljanja otpadom i podsjetio na uspješnju saradnju Agencije za međunarodnu saradnju i organizacija (TIKA) i Agencije zaštititu životne sredine.

Martinović je rekao da je Ministarstvo otvoreno za saradnju u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, posebno uzimajući u obzir da je pred Crnom Gorom zatvaranje Poglavlja 27 i postizanje boljih rezultata za naredni Izvještaj Evropske komisije (EK).

Martinović je takođe istakao da je upoznat i da prati rad Turkcham u Crnoj Gori.

Kalkavan je zahvalio na prijemu, uz očekivanje da je sastanak samo uvertira za uspješnu saradnju.

Bonus video: