Martinović sa Gevesler: Crna Gora i Austrija na zajedničkom putu u borbi protiv klimatskih promjena

"Austrija prepoznaje i pozdravlja napore koje Crna Gore ulaze u oblast klimatskih promjena i zaštite životne sredine, u cilju zatvaranja Poglavlja 27"

1832 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekologije, turizma, održivog razvoja i razvoja sjevera
Foto: Ministarstvo ekologije, turizma, održivog razvoja i razvoja sjevera

Crna Gora i Austrija su na zajedničkom putu u borbi protiv klimatskih promjena, ocijenjeno je na sastanku ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića i austrijske ministarke za klimatsku akciju, životnu sredinu, energetiku, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.

Martinović, koji predvodi delegaciju Vlade Crne Gore na 28. Konferenciji Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (COP28) u Dubaiju, sastao se sa Gevesler na marginama COP-a.

"Potvrđena je namjera za daljim produbljivanjem tradicionalno dobrih odnosa dvije države. Prisustvo zvaničnih delegacija na COP28 potvrđuje spremnost država na sprovođenje konkretnih akcija u pravcu ispunjenja ciljeva Pariskog sporazuma. Austrija prepoznaje i pozdravlja napore koje Crna Gore ulaze u oblast klimatskih promjena i zaštite životne sredine, u cilju zatvaranja Poglavlja 27", navodi se u saopštenju Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Martinović je, dodaje se, iskazao zadovoljstvo što Crna Gora i Austrija dijele iste ciljeve i vrijednosti, koje je 44. Vlada postavila visoko na svojoj Agendi.

"Austrija je ponudila dalju saradnju i tehničku i ekspertsku pomoć, posebno u oblasti upravljanja otpadom i klimatskim promjenama, ističući važnost razvoja softvera za informacioni sistem proširene odgovornosti proizvođača. Takođe, naznačila je značaj regionalne saradnje i projekata koje sprovode sa namjerom da pomognu lokalnim zajednicama da se adaptiraju ili mitiguju rizike klimatskih promjena", piše u saopštenju.

Gevesler je, kako se dodaje, pozvala Martinovića da uzme učešće na ministarskoj koferenciji TRATOLOW projekta, koja će se održati u Beču, na proljeće sljedeće godine.

Bonus video: