Radević: Vlada da izdvoji više novca za infrastukturne projekte u Beranama

"Insistiramo da se ubrza završetak radova na izgradnji i rekonstrukciji važnih saobraćanica u ovom dijelu Crne Gore i da odgovorni u državnim institucijama i lokalnoj upravi kažu kakva je dalja sudbina beranskog aerodroma", rekao je predsjednik beranskog odbora SNP-a

3181 pregleda 16 komentar(a)
Foto: SNP
Foto: SNP

Ivan Radević, predsjednik beranskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP), pozvao je Vladu da odgovori zašto su svega dva miliona eura iz državnog budžeta opredijeljena za kapitalne investicije u toj opštini.

Traže od Vlade da "nađe načina" da u konačnoj verziji odluke o Budžetu ukalkuliše stavke na osnovu kojih će se više novca uložiti za infrastukturne projekte u Beranama.

"Vijesti" su prije dva dana objavile da su, prema nacrtu kapitalnog budžeta za 2024. godinu, u Beranama planirane investicije od dva miliona eura, od čega najviše za rekonstrukciju i dogradnju Doma zdravlja od 550 hiljada eura, novu gradsku saobraćajnicu pola miliona, po 200 hiljada za područno odjeljenje škole u Donjim Lugama i rekonstrukciju Opšte bolnice. Ukupna vrijednost kapitalnog budžeta je, prema tom dokumentu, 240 miliona eura.

"Slušajući obećanja koja su se ticala programa 'Evropa sad', u vezi ravnomjernog regionalnog razvoja Crne Gore, pomislili smo da i za Berane dolaze bolji dani. Tim prije, jer u novoizabranoj Vladi glavnu riječ vode kadrovi partija koje vrše vlast i na lokalnom nivou. Međutim, vijest da je planirano da se iz državnog budžeta za kapitalne investicije, od naznačenih 240 miliona eura, za opštinu Berane izdvaja svega dva miliona eura, shvatili smo da to očigledno neće biti slučaj. U datoj situaciji zahtijevamo od odgovornih u Vladi Crne Gore da nam odgovore zašto su ovako mala sredstva opredijeljena za rješavanje nagomilanih infrastrukturnih problema u našoj opštini. Neka kažu da li je to odraz loše komunikacije lokalnih vlasti sa aktuelnim ministrom finansija i samim premijerom, ili su odgovorni iz lokalne vlasti poslali loše urađene projektne zadatke. Neka kažu zašto se neko na ovakav način sveća građanima Berana i sputava dalji razvoj našeg grada", saopštio je Radević.

Kazao je kako su ubijeđeni da bi "stvari bile sasvim drugačije", da je SNP nosilac lokalne vlasti, "što mu je po logici stvari i pripadalo".

"Ovako mi nijesmo mogli uticati na kreiranje raspodjele novca iz državne kase, niti na kandidovanje projekta upućenih prema Vladi. No, ovo je još jedan od dokaza da se politika SNP-a bazirala i bazira na rjšavanju vitalnih problema i unapređivanju raspoloživih kapaciteta, o čemu, između ostalog, govore i milionska ulaganja u modrenizaciji zdavstvenih ustanova u našem gradu. Zato bez obzira što pojedinci nastoje da omalovaže učinak SNP-a prilikom realizacije kapitalnih investicija u našem gradu, zahtijevamo od aktuelne Vlade da nađe načina da u konačnoj verziji odluke o Budžetu ukalkuliše stavke na osnovu kojih će se više novca uložiti za infrastukturne projekte. Takođe, insistiramo da se ubrza završetak radova na izgradnji i rekonstrukciji važnih saobraćanica u ovom dijelu Crne Gore i da odgovorni u državnim institucijama i lokalnoj upravi kažu kakva je dalja sudbina beranskog aerodroma", zaključio je Radević.

Bonus video: