PES: Evropom sad 2 povećavamo plate i prosvjetarima

"U predizbornom programu Pokreta Evropa sad, sistemsko rješavanje ovog važnog pitanja sprovešće se kroz program Evropa Sad 2, a uz saglasnost svih socijalnih partnera i donošenjem novog Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru"

8531 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad saopštio je da će 44. Vlada "sistemski pristupiti rješavanju pitanja povećanja zarada za sve zaposlene u Crnoj Gori".

"Kao što je i ranije najavljeno, u predizbornom programu Pokreta Evropa sad, sistemsko rješavanje ovog važnog pitanja sprovešće se kroz program Evropa Sad 2, a uz saglasnost svih socijalnih partnera i donošenjem novog Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru", piše u saopštenju PES-a.

Dodaju da u odnosu na paušalne izjave političkog subjekta URA, smatramo da su ovo pitanja koja zahtijevaju ozbiljan i analitičan pristup, a ne populizam.

"Da nisu tačni navodi lidera Abazovićeve URA-e da su predvidjeli povećanje zarada prosvjetnim radnicima potvrđuju odluke koje su donosili i dokumenta koja su potpisivali u 43. Vladi. Podsjećamo ih na tabelu iz Smjernica makroekonomske i fiskalne politike za 2023-2026. godinu gdje obećanog povećanja nema. Smjernice je 43. Vlada usvojila u julu ove godine i to je glavni dokument kojim se utvrđuju limiti potrošnje budžeta, što je uz potpisivanje sporazuma i glavni preduslov za povećanje zarada shodno GKU za oblast prosvjete. U koje svrhe su usmjerena obećana sredstva prosvjetnim radnicima treba da odgovore Abazović i URA", zaključuje se u saopštenju PES-a.

Bonus video: