Šućur: Dio Odbora direktora EPCG oko cijene struje se posavjetovao s Abazovićem, ali i autonomno donio odluku

Iz URA su naveli da je Šućur demantovao navode Mujovića o njegovom i doprinosu Spajića da se cijena struje ne poveća

11653 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Goran Šućur, Foto: GP URA
Goran Šućur, Foto: GP URA

Član Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i funkcioner URA Goran Šućur kazao je da se jedan dio Odbora direktora državne kompanije posavjetovao s bivšim premijerom Dritanom Abazovićem i izvršnim direktorom partije kojoj pripada Zoranom Mikićem "oko modela na osnovu kojeg treba onemogućiti povećanje cijene struje".

Šućur tvrdi da je Odbor direktora EPCG automno donio odluku o cijeni struje "u interesu Elektroprivrede Crne Gore i građana u čijem se vlasništvu dominantno kompanija i nalazi".

Šućur je s druge strane kritikovao, odnos po tom pitanju premijera Milojka Spajića i ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića.

U saopštenju koje je u ime Šućura, koji je potpisan kao član Odbora direktora EPCG, poslala GP URA se navodi i da je "Odbor direktora uslišio zahtjev Vlade Crne Gore i zakazao sjednicu Skupštine akcionara u skladu sa Zakonom za 26.04.2024. godine".

"Nakon brojnih medijskih nastupa ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića u kojima je insistirao na tome da cijenu struje treba povećati i da ona nije socijalna kategorija, saopštio sam jasno, 01. decembra, na društvenoj mreži Facebook, da dok je na čelu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Odbor direktora koji je postavila 43. Vlada Dritana Abazovića cijena struje se neće povećavati. Obećanje koje sam dao, Odbor direktora juče i potvrdio odlukom da se anulira povećanje cijene struje na osnovu zahtjeva CEDIS-a, kroz popust za sve redovne platiše od 5,5 odsto", saopštio je Šućur.

Iz URA su naveli i da je on demantovao navode Mujovića o njegovom i doprinosu Spajića da se cijena struje ne poveća.

"Konstatujući, da većina članova Odbora direktora nikad nije vidjela, niti ministra Mujovića, niti premijera Spajića, niti da je ikada ostvarila bilo kakvu komunikaciju sa njima, što dovoljno govori o doprinosu 44. Vlade i ozbiljnosti ministra i premijera", saopšteno je iz URA.

Šućur je naveo da jedinu zvaničnu komunikaciju koju je Odbor direktora EPCG ostvario sa Mujovićem i Spajićem tiče se zahtjeva Vlade o zakazivanju vanredne sjednice Skupštine akcionara Elektroprivrede Crne Gore samo sa dvije tačke dnevnog reda - smjena članova Odbora direktora i izbor novih članova.

"A što je uslijedilo nakon što je Odbor direktora ignorisao javno insistiranje ministra Mujovića da cijenu struje treba povećati. Naravno, Odbor direktora je uslišio zahtjev Vlade Crne Gore i zakazao juče sjednicu Skupštine akcionara u skladu sa Zakonom za 26.04.2024. godine. Do tad zamolio bih ministra, koji po svaku cijenu želi da se obračuna sa članovima Odbora direktora, za čije vrijeme je Elektroprivreda Crne Gore postigla istorijske rezultate, da nas poštedi njegovih medijskih nastupa u kojima odluke Odbora direktora EPCG pripisuje sebi i da se drži svojih zakonskih nadležnosti", rekao je Šućur.

Šućur je kazao i da je bivši poslanik Pokreta Evropa sad Tihomir Dragaša "donio ispravnu odluku kada je podnio ostavku na mjestu poslanika i na taj način poštedio javnost svojih tragikomičnih nastupa i u Skupštini Crne Gore".

Bonus video: