Penzionisanje rudara će podržati SNP, Demokrate, URA, ZBCG...

Predstavnik radnika Željko Peruničić je kazao da je za njihove potrebe potrebno oko 450 hiljada eura i da od svojih zahtjeva neće odustati

9477 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Mirko Kotlaš
Foto: Mirko Kotlaš

Izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) radi penzionisanja 80 bivših radnika rudarsko-metalskog sektora, dobiće podršku Socijalističke narodne partije, Demokrata, Građanskog pokreta URA i koalicije Za budućnost Crne Gore.

To je okupljenim bivšim radnicima ispred Skupštine potvrdio poslanik SNP-a Bogdan Božović.

rudari
foto: Mirko Kotlaš

Radnici su protest ispred zgrade parlamenta održali nakon što im Vlada nije dala zeleno svjetlo za izmjene Zakona o PIO, kojim bi se omogućio odlazak u penziju za 80 bivših radnika.

Izvršna vlast je u obrazloženju navela da je protiv predloga jer bi se time privilegovali radnici iz ovog sektora u odnosu na ostale i zbog toga što bi to predstavljalo dodatni trošak za budžet. Izmjenama zakona omogućio bi se odlazak u penziju za grupu od njih 80 koji su ostali bez posla zbog prestanka proizvodnje u njihovim fabrika i rudnicima, bez krivice radnika.

Božović je okupljenima kazao da je imao neformalne razgovore sa poslanikom Pokreta Evropa sad Vasilijem Čarapićem te da se čeka i podrška te partije. On je prethodno podnio predlog za izmjene Zakona o PIO ali Vlada na njega nije dala zeleno svjetlo. Radnici navode da je izvjesno da će Božović podnijeti još jedan amandman na Zakon o PIO.

rudari
foto: Mirko Kotlaš

Predstavnik radnika Željko Peruničić je kazao da je za njihove potrebe potrebno oko 450 hiljada eura i da od svojih zahtjeva neće odustati.

Peruničića i dio radnika je na sastanak primila predsjednica Administrativnog odbora Jelena Nedović.

On je nakon sastanka kazao da će u toku dana znati konačnu odluku PES-a, koja će navjerovatnije biti pozitivna. Kako je naveo, Nedović je takođe razgovarala sa Čarapićem.

"Amandman je za njih prihvatljiv", naglasio je Peruničić.

Okupljeni su prije protesta Čarapiću dostavili dopis, kojim su zatražili sastanak kako bi ga upoznali sa svojim problemom i zajedno pronašli rješenje.

Ukoliko bi predložene izmjene bile usvojene, radnici bi u penziju mogli otići sa 25 godina radnog staža ili najmanje 15 godina provedenih na radnim mjestima, za koja se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Slična zakonska rješenja bila su na snazi preteklih godina, kada ih je iskoristilo oko šest hiljada radnika, ali ih tada ova posljednja grupa nije mogla iskoristiti. Oni sada ne mogu da nađu zaposlenje, ali ni da odu u penziju.

Bonus video: