Ne odustaju od Lutrije i veće kontrole priređivača

Ministarstvo će početkom naredne godine uraditi analizu osnivanja novog državnog preduzeća za igre na sreću. Dobavljač ISONIS sistema za nadzor priređivača biće poznat sredinom januara

11944 pregleda 3 komentar(a)
Državni loto se možda zavrti naredne godine, Foto: shutterstock
Državni loto se možda zavrti naredne godine, Foto: shutterstock

Ministarstvo finansija će početkom naredne godine uraditi procjenu troškova i razmotriti osnivanje državnog preduzeća za lutrijske igre, ostaje plan da se inspekcija za igre na sreću pripoji Upravi za igre na sreću zbog očekivane veće efikasnosti inspektora na terenu, a odluka o tome ko će biti nabavljač novog ISONIS sistema za kvalitetniji nadzor priređivača igara na sreću biće donijeta sredinom januara.

To je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

“Formiranje državne lutrije u perspektivi jeste u planu Ministarstva finansija i nadležne Uprave za igre na sreću. Kao što znate, odredbe koje predviđaju osnivanje državne lutrije (kao privrednog društva) bile su dio predloga izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću koji je ranije u toku godine proslijeđen parlamentu. Međutim, s obzirom na to da nije urađena adekvatna finansijska analiza osnivanja takvog jednog preduzeća, a da se bez potpune procjene troškova ne možemo govoriti o daljem procesuiranju takvog predloga, u posljednjim izmjenama zakona koje je Ministarstvo finansija iniciralo pomenute odredbe nijesu predviđene. Početkom naredne godine će se krenuti u aktivnosti procjene troškova i razmotriti osnivanje Lutrije”, naveli su iz ovog Ministarstva.

Tražiće se i rješenje za finansiranje prostora, opreme, kadrova,... a sve to će zavisiti i od modela koji se izabere za način organizacije poslovanja buduće lutrije.

“Očekujemo da će se analiza raditi sa nadležnom upravom i, eventualno, sa partnerima koji imaju pozitivno iskustvo u formiranju državne lutrije. Smatramo da priređivanje lutrijskih igara treba da bude u nadležnosti države, kao i da usljed činjenice da ne postoji važeća koncesija za priređivanje ovih igara, postoji prostor za pokretanje ovih aktivnosti”, naveli su iz ovog Ministarstva.

Sadašnja privatna Lutrija Crne Gore je prestala sa priređivanjem lutrijskih igara krajem 2016. zbog isteka koncesije.

Ministarstvo finansija je 2018, dok je ministar bio Darko Radunović, potpisalo sporazum sa kolegama iz Slovačke o donaciji iz te države od milion eura za unapređenje Zakona o igrama na sreću i on-line nadzora priređivača ISONIS. Obje te obaveze je trebalo da budu završene do kraja oktobra 2019. godine.

Za vrijeme vladavine DPS-a ništa od ovoga nije urađeno iako je Slovačka uplatila polovinu novca, već je dogovoreno samo fazno odlaganje obaveza. Vlada Zdravka Krivokapića je 2021. godine na javnu rasravu poslala nacrt Zakona, ali zbog velikog broja primjedbi nije upućen u dalju proceduru dok je trajao mandat te Vlade.

Vlada Dritana Abazovića je 2022. godine Skupštini predložila izmjene Zakona o igrama na sreću, koje su vraćene iz Skuštine, dok je javna nabavka za novi ISONIS objavljena tek u oktobru ove godine.

Sadašnja Vlada je Skupštini predložila nove izmjene Zakona o igrama na sreću, i nastavila proceduru oko nabavke novog ISONIS-a

“Tenderski postupak, koji se odnosi na uspostavljanje informacionog sistema za vršenje nadzora, a za koji je prethodno pribavljena saglasnost Ministarstva javne uprave, je objavljen 15. 10. 2023. godine, a rok za dostavljanje ponuda je istekao 15. 11. 2023. Postupak je u fazi ocjenjivanja ponuda, pa Ministarstvo ima zakonski rok od 60 dana da donese odluku, na predlog Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke. Shodno tome, odluka će biti donijeta do 15. 1. 2024. godine. Rok za izvršenje ugovora je 180 dana od dana zaključenja ugovora za isporuku i implementaciju predmetnog sistema”, naveli su iz Ministarstva.

Ukoliko se postupak uspješno sprovede do kraja, kako su pojasnili, nadzorni sistem za on-line klađenje će biti zasnovan na nekoliko modula, među kojima su neki od ključnog značaja.

“Jedan od njih je modul za provjeru tiketa i odnosi se na razmjenu podataka u realnom vremenu koji će biti zasnovan na ‘fiskalizaciji’ priređivanja. To znači da igrač putem kontrole QR koda vrši kontrolu da li je određena uplata evidentirana u Upravi za igre na sreću. Modul finansija trebalo bi da prati skup izvještaja koji će detaljno biti definisani u fazi analize. Jedan od modula na kome će počivati sistem je praćenje novčanih transakcija i odnosi se na sprečavanje pranja novca, čime je potrebno omogućiti pregled sumnjivih lica. Ukoliko predlog zakona Zakona o igrama na sreću bude usvojen u parlamentu do kraja godine, primjena sistema nadzora će olakšati sprovođenje normi u dijelu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma”, naveli su iz Ministarstva.

Cilj da inspekcija bude efikasnija na terenu

Iz Ministarstva finansija kažu da “već neko vrijeme” planiraju da inspekciju za igre na sreću vrate u nadležnost Uprave za igre na sreću.

I bivša Vada je to pokušala pripremajući izmjene zakona, ali zbog blokade parlamenta od marta ove godine one nisu stigle na dnevni red.

“Smatramo da bi se u bližoj saradnji Uprave i (suštinski) njene inspekcije, postigla veća efikasnost inspektora na terenu. Pored ranijih predloga Ministarstva u dijelu normativnih izmjena, ova odluka može zavisiti i od namjere Vlade u pogledu načina organizacije Uprave za inspekcijske poslove”, navedeno je iz Ministarstva.

Državna revizorska institucija je u svom izvještaju “Efikasnost inspekcijskog nadzora u oblasti priređivanja igara na sreću” iz 2019. godine, čijim izradom je rukovodio senator dr Branislav Radulović, utvrdila da postoji neefikasan inspekcijski nadzor u oblasti priređivanja igara na sreću. Tadašnja procjena je bila da država zbog neefikasnog rada inspekcija u ovoj oblasti gubi oko tri miliona eura.

DRI je utvrdila da je inspekcija za igre na sreću u svega tri do sedam odsto kontrola priređivača otkrila nepravilnosti, što je bio sumnjivo nizak procenat. Otkriveno je da postoji niska saradnja između inspekcije i Uprave za igre na sreću.

Inspekcija je u 2022. godini otkrila samo jedan slučaj nelegalnog priređivanja igara na sreću.

Bonus video: