Saradnja civilnog sektora i državnih institucija značajna za razvoj društva

Mujović se sastao sa predstavnicima osam NVO koje su pozitivno ocijenjene i čiji su projekti odobreni u skladu sa pravilima konkursa

1525 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva
Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Samo aktivnim učešćem svih činilaca društva mogu se kreirati i implementirati politike u cilju uspješnog sprovođenja zelene tranzicije i svih novih mogućnosti koje će taj proces stvoriti, ocijenjeno je na sastanku u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici osam nevladinih organizacija (NVO), koje su pozitivno ocijenjene i čiji su projekti odobreni u skladu sa pravilima konkursa.

Resorni ministar, Saša Mujović, zahvalio se na iskazanom interesovanju nevladinih organizacija koje su se prijavile na ovogodišnji konkurs.

“Uvijek me posebno raduje kada razvijamo nove projekte i ideje, jer smatram da smo na istom zadatku i da zajedničkim radom možemo doći do boljih rješenja”, kazao je Mujović na početku sastanka sa predstavnicima NVO i dodao da posebno cijeni rad i zalaganje civilnog sektora da u svim sferama društva doprinesu poboljšanju kvaliteta života svih građana.

MER NVO
foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Susret je, kako je saopšteno iz Ministarstva, bio prilika da se otvori više tema koje su od značaja za budući rad resora energetike i rudarstva, sa posebnim akcentom na zagađenje vazduha, naročito u opštinama na sjeveru države.

“U tom smislu, sagovornici su se složili da je zajedničko djelovanje na relaciji NVO, lokalna samouprava i državne institucije, pravi način da se postignu valjani i konkretni rezultati”, dodaje se u saopštenju.

Mujović je pozvao predstavnike NVO da prate rad Ministarstva i sugerišu i ukažu ukoliko prepoznaju da postoji prostor za poboljšanje aktivnosti tog resora. On je pozvao i na snažnije inicijative prema lokalnim samoupravama.

Predstavnik NVO sektora u Komisiji za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama u oblasti energetike i energetske efikasnosti za ovu godinu, Zdravko Janjušević, zahvalio je Mujoviću na podršci, uz poziv da tokom same realizacije odobrenih projekata bude gost i učestvuje u aktivnostima koje ove organizacije planiraju da sprovedu u narednom periodu.

Predstavnica NVO Centar za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju Univerziteta Donja Gorica, Ivana Vojinović, pozdravila je angažovanje Ministarstva u oblastima koje se tiču cjelokupnog društva i posebno istakla značaj zajedničkih aktivnosti koje su usmjerene na sjever Crne Gore.

Ona je naglasila i značaj izrade strategisjkih i planskih dokumenata u ovim oblastima, uz želju i namjeru da se saradnja sa resornim ministarstvom podigne na viši nivo.

Predstavnik NVO Novi poredak, Radivoje Bogavac, se saglasio sa stavovima koji su se mogli čuti na sastanku, posebno ukazujući na spremnost nevladinih organizacija da se aktivno uključe u sve inicijative, kako državnih institucija, tako i lokalnih samouprava, naglašavajući i zadovoljstvo činjenicom da nadležno ministarstvo i resorni ministar prepoznaju važnost sinergije civilnog sektora i Vlade.

Bonus video: