Manojlović tvrdi da će na Sud za prekršaje

Doskorašnji direktor Željezare ne odgovara na pitanja o kršenju zakona o javnim nabavkama

10505 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Doskorašnji izvršni direktor nikšićke Željezare Đorđije Manojlović ni juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi s nezakonitim javnim nabavkama u toj državnoj firmi u periodu od osnivanja firme 23. februara pa do 13. oktobra, kako je utvrđeno inspekcijskim nadzorom..

Umjesto odgovora na pitanja o utvrđenim nepravilnostima, Manojlović je konstatovao da će zapisnik inspekcije biti proslijeđen Sudu za prekršaje, ne navodeći odakle mu te informacije.

“Izvršen je inspekcijski nadzor od strane inspektora za javne nabavke, sačinjen je zapisnik i biće upućen Sudu za prekršaje na dalje postupanje. Nakon završetka prekršajnog postupka bićete blagovremeno obaviješteni o svim pitanjima”, naveo je Manojlović.

On je sa rukovodeće pozicije smijenjen 10. oktobra.

Manojlović je, međutim, prošlog petka, kada su ga “Vijesti” prvi put kontaktirale, najavio odgovore za početak ove sedmice. On je trebalo da odgovori - da li je bio pod pritiskom bilo koga da sklopi nezakonite ugovore, koliko je takvih ugovora sklopljeno i šta je sve ugovoreno, zašto su ugovori sklopljeni mimo zakonske procedure, zašto neke od ugovora nema služba za javne nabavke i zašto su ispostavljane fakture za plaćanja koje nijesu potpisivane.

Vijesti su o izrečenim mjerama pitale i Upravu za inspekcijeske poslove, iz koje su obećali odgovore kad okončaju taj postupak u potpunosti.

Uprava je prethodno utvrdila da je Željezara prekršila Zakon o javnim nabavkama (ZJN), prilikom nabavki građevinskog materijala, hrane i pića, kompjuterske opreme, mašina, teretnih vozila, goriva, idejnih rješenja, studija izvodljivosti, popravke rashladnih uređaja, usluge ispitivanja o procjeni rizika, ugradnji opreme za energente, keramike za restoran, materijala za PVC stolariju...

Odbor direktora Željezare je tražio da se uradi kontrola zbog nepoštovanja zakona o javnim nabavkama, od osnivanja kompanije u odnosu na prekoračenje limita za nabavke, nepostojanje ugovora po predmetima nabavki za iznose preko 4.000 eura i nepravilno razdvajanje nabavki po predmetima.

U evidenciji Službe za finansije nalazi se 21 ugovor koji nije prošao Zakon o javnim nabavkama. Riječ je o ugovorima sa domaćim i stranim dobavljačima, a neke od ugovora služba za javne nabavke novoosnovane državne firme ne posjeduje, već su samo ispostavljane fakture za plaćanja, neke i nepotpisane.

Bonus video: