Opozicija tvrdi da je Crna Gora prevarena, Spajić kaže da građani vjeruju u "Evropu sad 2"

"Vlada je imala mjesec i po dana da predloži budžet, zato ćemo u prvom kvatralu 2024. početi sa radom na pripremi fiskalne strategije", najavio je Spajić i istakao da su programi "Evropa sad" identični i da ne postoji razlog da ne dobiju podršku

78151 pregleda 137 reakcija 138 komentar(a)
Spajić na premijerskom satu, Foto: Skupština
Spajić na premijerskom satu, Foto: Skupština

Gdje je program "Evropa sad 2", kada će početi rad na njemu, kada će biti objavljene finansijske analize, jesu li građani prevareni obećanjima o prosječnoj plati od hiljadu i minimalnoj od 700 eura...

To su neka od ključnih pitanja koja su na premijerskom satu u Skupštini, upućena predsjedniku Vlade Milojku Spajiću. Spajić je odgovarao na pitanja opozicionih poslaničkih klubova nakon što je predsjednik Skupštine Andrija Mandić saopštio da neće biti upita parlamentarne većine. On je kazao da su to uradili radi Spajićevih prethodno preuzetih obaveza.

Spajić je kazao da su dosadašnje prognoze opozicije bile netačne, pa će i program "Evropa sad 2" sprovesti kao i prethodne mjere. On tvrdi da se program već nalazi u predlogu budžeta za 2024. i da je januarsko povećanje minimalne penzije, njegov sastavni dio.

"Zašto ste ih prevarili?"

Poslanik Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović pitao je gdje je "Evropa sad 2" u predlogu budžeta a zatražio je i objašnjenje, jer su građani kako tvrdi, prevareni obećanjima.

"Interes građana je da znaju zašto ste ih prevarili. Niste predložili mjere koje ste obećali. Đe Vam je 1.000 eura prosječne plate", naveo je on i upitao da li građani treba da im vjeruju.

On je istakao da da su Spajićeve teze nepouzdane i da je proljetos tvrdio da će država bankrotirati te da je građane prevario jer nema uvećanja plata. Pozdravio je rad ministra finansija Novice Vukovića, za kojeg je kazao da je demaskirao politiku 44. Vlade jer je objelodanio politike i stanje u državnoj kasi. Abazović je dodao da će prosvjetni radnici Spajiću danas predložiti uvećanje plate od pet odsto od 1. januara ali i istu mjeru, kroz nekoliko mjeseci.

Da u uspjeh "Evrope sad 1" vjeruju građani i da su dali povjerenje za nastavak tog programa, kazao je Spajić. On tvrdi i da će "Evropa sad 2", imati svoj nastavak u "Evropi sad 3".

Spajić tvrdi da će program "Evropa sad 2" sprovesti kao i prethodne te da je ta mjera već u predlogu budžeta za 2024., i da počinje za nekoliko dana. On je naglasio da je januarsko povećanje minimalne penzije dio tog programa.

"Ova Vlada je imala mjesec i po dana da predloži budžet, zato ćemo u prvom kvatralu 2024. početi sa radom na pripremi fiskalne strategije", najavio je Spajić i istakao da je su "Evropa sad" programi identični i da ne postoji razlog da se ne da podrška njegovom nastavku.

Milojko Spajić, Aleksa Bečić, Nik Đeljošaj
foto: Skupština

Pitanje je stiglo i od Jevrosime Pejović iz posebnog kluba poslanika, koja je upitala da li je Vlada napravila analizu prije sprovođenja "Evrope sad 2" i kada će biti objavljena.

Spajić je naglasio da je odgovor za to pitanje identičan onom koji je dao Abazoviću.

Zakon ne omogućava dvojno državljanstvo

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić je naveo da se nada da Spajić sa poslanicima više neće komunicirati putem telefona a pitao ga je o najavljenim izmjenama Zakona o državljanstvu. On je dodao da je Mandić prethodno kazao da za to postoji rapoloženje unutar parlamentarne većine.

"Svaka Vlada mora da zna koje su joj politike i da ih objasni, posebno pitanje liberalizacije državljanstva. Da ne govorimo o odluci Vlade Zdravka Krivokapića koja je zaustavljena zahvaljujući javnosti, gdje se pokušalo intervenisati na oduzimanju državljanstva jednom broju državljana i akciji koja je ličila akciji Vojisalava Koštunice", kazao je Nikolić.

Nikolić
Nikolićfoto: Skupština

Spajić je u odgovoru naveo da zakon trenutno ne dozvoljava dvojno državljanstvo ali i da je Mandić najavio dijalog o toj temi, pa njega treba detaljnije pitati o toj temi. Pojasnio je da je Mandić tokom susreta sa domaćim iseljenicima iz Turske, saznao da oni žele da dobiju pasoš Crne Gore.

Nema pitanja vladajuće većine

Planirano je da Spajić odgovara i na pitanja vladajuće većine ali je predsjednik Skupštine Andrija Mandić, naveo da su se dogovorili da pitanja neće postavljati radi premijerovih ranije preuzetih obaveza.

"U razgovoru sa premijerom dogovorili smo da se ispoštuje ono što je dogovoreno na kolegijumu predsjednika Skupštine, da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović odgovara na pitanja a mi iz parlamentarne većine koji podržavamo Vladu, postigli smo dogovor da naši predstavnici odustanu od pitanja premijeru", kazao je Mandić.

On je naveo da Spajić ima važne obaveze i sastanak sa Sindikatom prosvjete.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar zatražio je da se Spajić izvini poslanicima i Skupštini radi neprimjerenog ponašanja i rječnika, pri čemu je naglasio da je on danas gost u toj instituciji.

Sjever razvijaju kroz povezivanje

Iz Bošnjačke stranke su pitali šta Vlada planira da uradi za sjever države. Njihov poslanik Ervin Ibrahimović naglasio je da žele da stanovnike te regije zadrže i da se sjeveru posveti pažnja koju zaslužuje. On je naveo i da je Vlada poslala poruku toj regiji, da nemaju čemu da se nadaju.

Spajić je kazao da u 13 od 25 opština, dominatno na sjeveru, danas ima znatno manje stanovnika nego 2011. te da je zbog toga, bilo značajno održati popis stanovništva. Naveo je da će taj region unaprijediti kroz povezivanje sa ostatkom države.

"Apsolutni je prioritet da do 2030. kompletiramo putnu infrastrukturu i što prije krenemo sa radom na ostatku auto-puta. Predlogom budžeta su planirani značajni kapitalni projekti za ovaj dio države", kazao je on.

Dodao je da će sjever dobiti podršku i kroz poljoprivredne mjere koje planiraju kao i one koje su najavljene.

"Barska plovidba" nema novca za novi brod

Poslanik Socijaldemokrata Branislav Nenezić pitao je, da li će Vlada pokušati da obnovi pomorske linije Bar-Bari u susret turističkoj sezoni i to kroz davanje te linije na koncesiju ili kupovinom trajekta.

Nenezić je upitao hoće li biti preispitivanja odluke Skupštine akcionara "Barske plovidbe" iz juna ove godine, kojom se odobrava kupovina "Ro-Ro" broda "Francesca".

Spajić je kazao da će Ministarstvo pomorstva i saobraćaja raditi na tome ali da situaciju komplikuju krediti ka "Exim banci" i novac koji "Barska plovidba" mora da vrati po odluci Agencije za zaštitu konkurencije.

"Od mogućnosti uspostavljanja parnerstva do uspostavljanja nekog brodara. Kada je u pitanju "Francesca", tu odluku je donijela prethodna Vlada ali ne može realizovana jer Barska plovidva nema novac za ovu kupovinu", naveo je Spajić.

Bonus video: