Radnici "Vektre Jakić" zadovoljni zbog uvođenja stečaja: Put do neizmirenih plata

U kompaniji “Vektra Jakić” proizvodnja je prekinuta 12. decembra 2018. godine, kada su zaposleni upućeni na Biro rada. Fabrici je odavno isključena struja i voda zbog neplaćanja računa

10094 pregleda 1 komentar(a)
Sa ranijeg protesta radnika preduzeća “Vektra Jakić”, Foto: GoranMalidzan
Sa ranijeg protesta radnika preduzeća “Vektra Jakić”, Foto: GoranMalidzan

Uvođenje stečaja u pljevaljsku kompaniju “Vektra Jakić” pozdravili su bivši radnici tog drvoprerađivačkog preduzeća, kojima je vlasnik Dragan Brković ostao dužan više zarada.

To je “Vijestima” kazao Žarko Mazalica, jedan od radnika, koji tvrdi da će na ovaj način bivši radnici brže doći do svojih potraživanja.

U kompaniji “Vektra Jakić” proizvodnja je prekinuta 12. decembra 2018. godine, kada su zaposleni upućeni na Biro rada. Fabrici je odavno isključena struja i voda zbog neplaćanja računa.

Privredni sud otvorio je 26. decembra stečajni postupak nad pljevaljskom kompanijom “Vektra Jakić” u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića. Stečaj je uveden na predlog Uprave prihoda i carina.

150 radnika čeka isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža za četiri godine

“Privredni sud je odlučujući o predlogu za otvaranje stečajnog postupka nad “Vektrom Jakić” nakon sprovedenog prethodnog stečajnog postupka, usvojio predlog povjerioca Uprave prihoda i carina za otvaranje stečajnog postupka”, saopšteno je uz Privrednog suda.

Za stečajnog upravnika, metodom slučajne dodjele, imenovana je Brankica Mosurović.

Uprava prihoda i carina od 20. oktobra 2021. godine traži stečaj u kompaniji “Vektra Jakić” zbog duga za porez i koncesije od 7,4 miliona eura. Riječ je o dugu koji se odnosi na poreze i naknade za koncesiju.

Postupak je pred Privrednim sudom obustavljen prije nešto više od godinu jer je Brkovićeva kompanija tražila izuzeće sutkinje Danijele Vukčević, koja je u međuvremenu prešla u Apelacioni sud.

Iz “Vektre Jakić” su tvrdili da imaju veći dio novca i da se precizira iznos koji je neobezbijeđen, kako bi ga izmirili. Iz UPC-a su kazali da nemaju namjeru da to učine prije nego se otvori stečaj, kada će podnijeti prijavu potraživanja.

Mazalica kaže da je Brković zaposlenima ostao dužan između 15 i 40 zarada, a radni staž im nije povezan za četiri godine.

“Mi radnici koji se osjećamo najugroženiji predali smo potraživanja Agenciji za mirno rješavanje sporova da nam predmet ne bi zastario. Jedva smo čekali da se uvede stečaj i zahvalni smo onome ko je to uradio. Godinama se uvođenje stečaja odlagalo zbog Brkovića i sudija. Ranije je bilo da su radnici u zadnjem isplatnom redu. Zakon se promijenio i sada su radnici u prvom isplatnom redu. To se desilo sa preduzećem Komunalne usluge gdje je stečajni upravnik radnicima isplatio potraživanja radnika deset dana nakon uvođenja stečaja. U “Vektri Jakić” bi što prije trebalo pokrenuti proizvodnju jer u ovoj fabrici bi moglo da se zaposli 500 mladih ljudi, koje bi na taj način ostali u ovoj sredini a ne kao što je slučaj do sada da odlaze iz Pljevalja”, rekao je Mazalica.

Istakao je da isplatu zaostalih zarada čeka 150 bivših radnika.

“Od tog broja 80 je podnijelo tužbe, a samo njih 20 je uspjelo da naplati potraživanja”, rekao je Mazalica.

Bivši radnici “Vektre Jakić”, prošle i ove godine više puta su protestovali ispred preduzeća u kojem su godinama radili, nakon što vlasnik pljevaljske kompanije Dragan Brković, kako tvrde, nije održao obećanje u vezi sa isplatom zaostalih dugovanja.

Od 2007. skoro sva imovina “Vektre Jakić” je pod hipotekom. Vlasnik svih nekretnina - zemljišta i zgrada ove fabrike je mađarska OTP banka zbog nevraćenog kredita od sedamdesetak miliona eura.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš nedavno je ocijenio da je “Vektra Jakić” rak-rana pljevaljske privrede.

Bonus video: