Pljevlja: Od bivše zadruge opštini 800.000 eura

Nakon okončanja stečaja u bivšoj zemljoradničkoj zadruzi preregistrovanoj u Agro-kooperativu “Doganje”, lokalnoj upravi u Pljevljima pripašće znatan dio novca

8044 pregleda 4 komentar(a)
Dio zemljišta koje je kupio Rudnik, Foto: Goran Malidžan
Dio zemljišta koje je kupio Rudnik, Foto: Goran Malidžan

Opštini Pljevlja pripašće više od 800.000 eura, nakon okončanja stečaja u bivšoj zemljoradničkoj zadruzi preregistrovanoj u Agro-kooperativu “Doganje”.

To je “Vijestima” potvrdio stečajni upravnik Agro-kooperative “Doganje” Lado Šekularac.

“Stečajni postupak je završen i čeka se odluka suda, nakon koje će novac od preko 800.000 eura biti uplaćen Opštini Pljevlja”, rekao je Šekularac.

Prema zakonu, imovina kooperative koja je nakon završenog stečajnog postupka preostala poslije namirenja povjerilaca i povraćaja uloga članovima kooperative, postaje svojina lokalne samouprave na čijoj teritoriji je bilo sjedište te kooperative.

Stečaj u Agro-koperativu “Doganje” uveden je početkom jula 2021. na predlog Uprave prihoda i carina zbog duga po osnovu dospjelih poreskih obaveza u iznosu od 152.517 eura. Uprava prihoda i carina nije mogla da naplati dug blokadom računa. Ukupna dugovanja “Doganja” iznosila su preko 300.000 eura.

Ranije je pljevaljski Rudnik uglja kupio kompletnu imovinu nekadašnje zemljoradničke zadruge “Doganje”. Tadašnji izvršni direktor Rudnika Milan Lekić kazao je da su kupili više od 150 hektara zemljišta za 1,38 miliona eura, odnosno 86 centi po metru kvadratnom.

Zgrada nekadašnje zadruge
Zgrada nekadašnje zadrugefoto: Goran Malidžan

Iz Rudnika su tada saopštili da je osnovni razlog kupovine imovine eksploatacija uglja sa 13 hektara površine koja se nalazi u Pljevaljskom polju, a koja je vlasništvo Agro-kooperative “Doganje”. Smatraju i da su kupovinom zemljišta od nekadašnje zemljoradničke zadruge napravili dobar posao, s obzirom na to da su ranije zemljište na tom prostoru, zbog napredovanja rudarskih radova, otkupljivali po cijeni od osam eura po metru kvadratnom.

Grupa radnika i kooperanata nekadašnje Zemljoradničke zadruge prije nekoliko godina podnijela je krivičnu prijavu protiv tadašnjeg direktora Zorana Šiljka i 10 kooperanata zbog, kako su naveli, zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju, neracionalnog trošenja i pribavljanja sebi i drugima imovinske koristi i korupcije. Krivična prijava proslijeđena je u julu 2018. godine Specijalnom državnom tužilaštvu, jer je iznos prijavljene štete prelazio 40.000 eura.

Nezadovoljstvo dijela radnika kulminiralo je kada je tada više od deset hektara zemljišta zadruge Rudnik uglja kupio na javnoj licitaciji za 620.700 eura, koliko su iznosila ukupna potraživanja kooperanata, Opštine i Poreske uprave.

Većina novca, tvrde radnici, je nezakonito potrošena.

Grupa radnika tvrdi su od novca dobijenog prodajom zemlje isplaćeni stambeni krediti zaposlenima, što je, smatraju, suprotno zakonu.

Da su bili u pravu potvrdila je i policija koja je u septembru ove godine državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima podnijeli krivičnu prijavu protiv osam osoba zbog sumnje da su izvršile krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i pričinili štetu od oko 440.000 eura.

Krivična prijava je podnijeta protiv D. M. (75), M. M. (74), P. B. (63), T. R. (53), M. R. (67), Ć. M. (63), N. M. (1970), svi iz Pljevalja i Š. Z. (66) iz Podgorice.

“Sumnja da je D. M. u svojstvu izvršnog direktora zemljoradničke zadruge ‘Doganje’ Pljevlja, zloupotrebom položaja u privrednom poslovanju u produženom trajanju, od januara 2012. do sredine septembra 2015. godine, pričinio materijalnu štetu ovoj zadruzi u ukupnom iznosu od 89.384 eura, na što je zaključio više ugovora o prodaji nepokretnosti ZZ ‘Doganje’ po cijeni koja je niža od tržišne cijene.

D. M. je prilikom zaključenja ugovora o prodaji nepokretnosti sa kupcem L. N. iz Pljevlja, notaru prikazao priznanice o plaćanju cjelokupne kupoprodajne cijene iako navedene uplatnice nisu knjižene kroz blagajnu, niti je novac uplaćen, te tako za L. N pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.505 eura”, navodi se u saopštenju Uprave policije, izdatom nakon podnošenja prijave.

Dodaje se da su D. M. kao izvršni direktor, a M. M. kao blagajnik, tokom februara i marta 2015. godine, “na štetu zadruge, pričinili štetu od 1.500 na način što su zloupotrebom u privrednom poslovanju prikazali priznanice o plaćanju kupoprodajne cijene, a koja nije bila uknjižena u blagajnu niti je novac uplaćivan, na koji način su jednom građaninu pribavili protivpravnu imovinsku korist”.

Tokom izviđajnih mjera i radnji policija je došla do sumnje da, Z. Š. u svojstvu izvršnog direktora Agrokooperative ‘Doganje’ i T.R. u svojstvu predsjednika skupštine ove Agrokooperative, kao i P. B., M. R., Ć. M., i N. M., kao članovi skupštine Agrokooperative ‘Doganje’, su zloupotrebom svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja drugom pribavili protivpravnu imovinsku korist na štetu Agrokooperative ‘Doganje’”.

Š. Z. je, kako se sumnja, 20. novembra 2017. godine, donio rješenja o dodjeli sredstava za rješavanje stambenih potreba članovima Agrokooperative ‘Doganje’ kojima je, piše u saopštenju policije, odredio da će se isplata novčanih sredstava obaviti iz očekivane dobiti, iako je Agrokooperativa prestala da obavlja registrovanu djelatnost 2016. godine, a sredstava za tu namjenu iskorišćena od prodaje zemljišta koje je na taj način stavljeno u nezadružnu funkciju.

“Š.Z. je nakon toga skupštini podnio predlog da se svi članovi kooperative oslobode plaćanja kreditnih obaveza i na sjednici kojoj je prisustvovao direktor Š.Z. i članovi skupštine P. B, T. R., M. R., Ć. M. i N. M. su svojim glasovima donijeli odluku da se svi članovi agrokooperative oslobode obaveze za dobijene i isplaćene kredite, a koja su sredstava obezbjeđena od prodaje imovine koja nije vlasništvo kooperanata, stavljajući na taj način imovinu u nezadružnu funkciju suprotno Zakonu o kooperativama čime su Agrokooperativi ‘Doganje’ pričinili štetu u ukupnom iznosu od 343.656 eura”, piše u saopštenju policije.

Bonus video: