Advokatska kancelarija Prelević: Klijentima je konfiskovano 33kg dragog kamenja, sumnjamo da je pet nestalo iz CBCG

"Naši klijenti nikada nisu ni optuženi, niti osuđeni za bilo koje krivično djelo, dok je samo drago kamenje, ukupne težine 33 kg, odnosno 169.000 karata, konfiskovano, usljed postojanja naknadno fabrikovanog carinskog prekršaja, za koji je izrečena novčana kazna od EUR 4.000"

5173 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advokatska kancelarija Prelević reagovala je na tekst "Čijih je 28 kilograma opala iz Belvija?" koji je objavljen juče na Portalu Vijesti.

Reagovanje koje potpisuju advokati Dragan Prelević i Savo Jasnić prenosimo integralno:

"Predmet spora nije utvrđivanje prava svojine, kako je navedeno u članku, već se tužbeni zahtjev odnosi na povraćaj dragog kamenja, kao i za nadoknadu štete po više osnova: (i) izgubljena dobiti zbog nezakonitog oduzimanja i držanja preko 11 godina; (ii) oštećenja koje je prouzrokovalo umanjenje vrijednosti kolekcije, usljed loših uslova čuvanja u trezoru Centralne Banke; (iii) nestanka približno pet kilograma opala iz trezora Centralne Banke. Procjenjujemo da će šteta, nastala zbog nezakonitog djelovanja države i grube nepažnje nakon konfiskacije, biti približna ili čak premašiti godišnji iznos budžeta Crne Gore.

U tekstu se navodi da je našim klijentima oduzeto drago kamenje zbog neposjedovanja dokumentacije o uvozu i vlasništvu, kao i zbog činjenice da “imovina oduzeta usljed krivičnog djela postaje državna imovina”. Ove tvrdnje su netačne jer naši klijenti nikada nisu ni optuženi, niti osuđeni za bilo koje krivično djelo, dok je samo drago kamenje, ukupne težine 33 kg, odnosno 169.000 karata, konfiskovano, usljed postojanja naknadno fabrikovanog carinskog prekršaja, za koji je izrečena novčana kazna od EUR 4.000. Ovakva konfiskacija je nezakonita, jer je Država Crna Gora nametnula neproporcionalnu sankciju našim klijentima, čime je povrijedila njihovo pravo svojine, zaštićeno zakonom, Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. U ovakvim slučajevima, države pod jurisdikcijom Evropskog suda za ljudska prava se redovno obavezuju na vraćanje konfiskovane imovine i naknadu štete, što potvrđuje mnogobrojna praksa Evropskog suda za ljudska prava, kao i crnogorskih sudova.

U tekstu se navodi da je ukupna težina oduzetog dragog kamenja 28 kg i 172g, što je netačno. Ova težina je navedena u Informaciji o predlogu valorizacije trajno oduzetoga poludragog kamenja Opala koji su u vlasništvu Države Crne Gore. Klijentima je konfiskovano 33kg, što se vidi iz Uvozne dokumentacije i Potvrde o trajnom oduzimanju, pa sumnjamo da je predmetnih 5kg razlike nestalo iz sefa CBCG.

Na kraju, ukazujemo da je Država Crna Gora 2021 pokušala da proda imovinu naših klijenata kao sopstvenu, što je spriječeno Odlukom osnovnom Suda u Kotoru, kojom je određena privremena mjera zabrana raspolaganja dragim kamenom na teret Države Crne Gore i to sve do pravosnažnog okončanja spora", navodi se u reagovanju.

Bonus video: