Oporavak saobraćaja spor bez Rusa i Ukrajinaca

Tivatski Aerodrom u 2023. godini imao skoro 850.000 putnika, svega 62 odsto od brojke iz 2019. godine

10025 pregleda 3 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: ACG
Aerodrom Tivat, Foto: ACG

Aerodrom Tivat je poslovnu 2023. godinu završio sa prometom od ukupno 848.188 putnika na 10.777 operacija polijetanja i slijetanja vazduhoplova.

Iako je broj opsluženih putnika u 2023. bio za čak 29,95 posto veći nego 2022. kada je Aerodrom Tivat imao ukupno 652.711 putnika, lanjski promet je tek 62% od broja putnika koju je ova vazdušna luka imala u za nju do sada rekordnoj 2019. godini kada je opsluženo 1.367.282 putnika.

To pokazuje da tivatski aerodrom još nije uspio da nadoknadi gubitak ruskog, ukrajinskog i bjeloruskog tržišta koja su proteklih godina zajedno “nosila” i preko jedne trećine ukupnog godišnjeg prometa te vazdušne luke.

Putnici sa ruskog, ukrajinskog i bjeloruskog tržišta proteklih godina zajedno “nosili” i preko jedne trećine ukupnog godišnjeg prometa Aerodroma Tivat

Menadžment Aerodroma Crne Gore i lani je nastojao da poveća broj avioprevoznika koji makar u ljetnoj sezoni, lete za Tivat, te da otvori neka nova tržišta, posebno iz regiona centralne Azije i Srednjeg istoka, pa su tako ljetos za Tivat prvi put letjeli i avioni prevoznika iz Uzbekistana, Kuvajta i Saudijske Arabije, a značajno je povećan broj konekcija i sa tržištima zapadne i sjeverne Evrope. Posebno dobri rezultati lani su postignuti u intenziviranju saobraćaja sa Izraelom jer su letovi između Tivta i Tel Aviva bili svakodnevni tokom više mjeseci, prije nego što je i taj rezultat djelimično narušen u oktobru izbijanjem rata između Izreala i palestinske paramilitarne organizacije Hamas.

Značajna prošlogodišnja novina kada je u pitanju rad Aerodroma Tivat je činjenica da je svoj dotadašnji sezonski saobraćaj između Tivta i Istanbula, turska nacionalna avio-kompanija “Turkish Airlines” pretvorila u cjelogodišnji, pa se “Turkish” pridružio “Air Montenegru” i “Air Serbiji” na spisku avio-kompanija koje imaju cjelogodišnje redovne letove za Tivat.

Inače, u decembru je tivatska vazdušna luka prvenstveno zahvaljujući upravo novouvedenim letovima “Turkis airlinesa” za Istanbul ostvarila ukupan promet od 18.647 putnika, što je čak 79,4 odsto rezultata koji je aerdrom Tivat imao u decembru za njega rekordne, 2019. godine, ali i četiri odsto više nego u decembru prošle godine kada je promet iznosio 17.932 putnika.

Učinak tokom prošlog mjeseca bi bio i bolji da zbog nepovoljnih vremenskih uslova da u nekoliko dana nije došlo do odlaganja ili presumjeravanja više letova sa tivatskog na podgorički aerodrom. Tokom decembra na pisti pored Tivatskog zaliva ostvareno je ukupno 318 operacija vazduhoplova, što je 8,5 odsto više nego u decembru 2022, ali i 4,7 odsto manje nego u istom mjesecu rekordne 2019. godine.

“SAS” uvodi i let između Osla i Tivta

Zajednička nacionalna aviokompanija Švedske, Norveške i Danske “SAS Scandinavian Airlines” najavila je da će na ljeto uvesti još jednu, treću po redu svoju sezonsku liniju za Tivat.

Riječ je o liniji između norveškog glavnog grada Osla i Tivta koja će saobraćati u periodu od 27. juna do 8. avgusta.

Na ovoj relaciji “SAS-ovi” avioni tipa “airbus A320neo” saobraćaće jednom nedjeljno, svakog četvrtka.

Pored ove, SAS će i dogodine letjeti i dosadašnje svoje sezonske linije između Kopenhagena i Stokholma za Tivat. Inače, na linijam iz Osla i Kopenhagena za ovaj crnogorski primorski grad SAS će imati direktnu konkurenciju norveškog loukost prevoznika “Norwegian Air Shuttle”.

Bonus video: