Pečati stigli u Poresku i Upravu carina

Građani od početka godine nisu mogli dobiti tražena dokumenta iz dvije državne institucije, jer su službe čekale na pečate sa novim nazivima ustanova

8443 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novi službeni pečati, zbog čijeg nedostatka građani i privrednici od početka 2024. nisu mogli do dokumenata iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Poreske i Uprave carina, dostavljeni su u ove dvije novoformirane institucije.

To su "Vijestima" potvrdili u Ministarstvu finansija.

Problem je nastao zbog razdvajanja Uprave za katastar i državnu imovinu (UKDI) i Uprave prihoda i carina (UPC) na četiri nove uprave, o čemu je odluku krajem prošle godine donijela Vlada. UKDI je pred praznike razdvojena na dvije uprave - za katastar i za državnu imovinu a UPC je podijeljena na Poresku i Upravu carina, zbog čega građani nisu mogli dobiti dokumenta iz katastra, CRPS-a i ovih insitucija, jer ove službe nisu imale pečate sa novim nazivima.

"Vijestima" se tokom prošle sedmice obratilo više nezadovoljnih građana koji su kazali da su potrošili novac i vrijeme i izgubili šansu da učestvuju na tenderima jer nisu mogli da dobiju potvrde o aktivnosti svojih firmi, listove o nepokretnostima i druga dokumenta...

Iz MF-a su prethodno kazali da je prvi čovjek tog resora Novica Vuković, preduzeo sve potrebne radnje kako ne bi došlo do ozbiljnijeg zastoja u radu koji bi bio na štetu građana, privrede i države.

Razdvajanjem UKDI početkom ove godine, mandat je zvanično prestao direktoru te uprave Koči Đurišiću, koji je na tu poziciju izabran u aprilu 2022. godine, a prethodno je bio vršilac dužnosti direktora. Iz istog razloga, mandat je prestao i direktoru UPC Vladimiru Bulajiću koji je na poziciju imenovan u aprilu 2023. godine, a prethodno je bio vršilac dužnosti ove institucije.

Bulajić je u četvrtak imenovan za v.d. direktora Uprave carina dok je koordinator Poreske uprave i Uprave carina ministar finansija Novica Vuković. Upravom za imovinu privremeno koordinira Janko Odović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Bonus video: