Opština Budva prodaje trafo-stanice

Lokalna vlast pokrenula postupak za otkup 60 elektroenergetskih objekata u Budvi koje je prethodnih decenija koristio CEDIS. Procijenjena ukupna vrijednost iznosi deset miliona eura

12299 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva pokrenula je postupak prodaje gotovo 60 elektroenergetskih objekata, od kojih su polovina trafo-stanice, koje je izgradila do 2015. godine, a koje je prethodnih deceniju koristio CEDIS, na ime čega je ostvarivao profit, dok u gradsku kasu nije inkasiran ni euro.

Knjigovodstvena vrijednost tih elektroenergetskih objekata procijenjena je, kako je “Vijestima” rečeno, na deset miliona eura. U prvoj fazi, koja bi trebalo da bude realizovana ove godine očekuje se da će na ime otkupa trafo-stanica i kablova opštinska kasa biti teža za dva miliona eura.

Predsjednik Opštine Milo Božović je, prije nego što je pritvoren sredinom aprila prošle godine, formirao Komisiju za pripremu dokumentacije za otkup elektroenergetskih objekata na čijem je čelu imenovao sekretarku za finansije Sonju Kuljaču, koja vodi cijeli postupak.

Kuljača je “Vijestima” kazala da je Sekretarijat za finansije zajedno sa Sekretarijatom za investicije i Sekretarijatom zaštitu imovine, prvi put pokrenuo postupak prodaje elektroenergetskih objekata.

“U toku 2023. godine Opština je aktivnije pristupila prodaji elektroenergetske infrastrukture koju je tokom prethodnih godina izgradila. Shodno Zakonu o energetici postoji obaveza operatora distributivnog sistema da izvrši otkup elektroenergetske infrastrukture i prevede je u svoje vlasništvo. Odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Budva iz 2015. godine, prestala je da postoji obaveza Opštine za izgradnju elektroenergetske infrastrukture u sklopu komunalnog opremanja, međutim u periodu do 2015. godine Opština je izgradila veliki broj elektroenergetskih objekata, za koje shodno Zakonu o energetici postoji obaveza otkupa”, naglasila je Kuljača.

Sonja Kuljača
Sonja Kuljačafoto: Privatna arhiva

Prema njenim riječima, shodno navedenom Zakonu CEDIS je i uputio jednu inicijativu za otkup elektroenergetskih objekata.

“Riječ je o trafo-stanicama 10/04 kV, kao i elektronergetski vodovi 10/04 kV, koje su ušle u Program otkupa, i za koje je Regulatorna agencija za energetiku dala saglasnost da se otkup izvrši. U Programu otkupa se nalazi nekih 60 elektroenergetskih objekata od kojih polovinu čine trafo-stanice, a drugu čine elektroenergetski vodovi. Prilikom otkupa svakog od objekata vršiće se procjena vrijednosti samog objekta, za objekte trenutno postoji samo knjigovodstvena vrijednost”, istakla je Kuljača.

Intencija Opštine, kako je dodala, je da se prilikom otkupa trafo-stanica vrši i otkup pripadajućeg zemljišta, jer i zemljište ima visoku vrijednost.

“Zbog toga se pristupilo izradi odgovarajućih elaborata potrebnih za formiranje posebnih katastarskih parcela, kako bi se i moglo pristupiti prodaji zemljišta”, kazala je Kuljača.

Ona je naglasila da ono što u ovom trenutku predstavlja izazov za Opštinu je upis vlasništva nad navedenim objektima u katastar nepokretnosti, kao i parcelacija zemljišta.

“Radi prevazilaženja tog problema održano je nekoliko vrlo produktivnih sastanaka sa Upravom za katastar i državnu imovinu, i vjerujemo da će zahtjevi koji su već predati krajem prethodne godine, kao i oni koje će Opština predati u narednom periodu, biti pozitivno riješeni u kratkom vremenskom roku. Opština planira da otkup trafo-stanica okonča u najkraćem mogućem roku, postoji redovna i aktivna komunikacija sa CEDIS-om, kod kojih takođe postoji i volja da se ovaj postupak okonča u kratkom roku. Prodaja elektroenergetskih objekata shodno Zakonu o energetici svakako predstavlja jedan od prioriteta Opštine u narednom periodu, od čega je moguće prihodovati i značajnija sredstva”, kazala je Kuljača.

Bonus video: