Novi duvanski nije završen ni u drugom roku: Omele ih vrućine

“Moramo da uzmemo u obzir i veličinu projekta i nepredviđene događaje (vremenske prilike i oštećenja) koje se mogu desiti u bilo kojem projektu, čak i manjem. Sigurno pažljivo posmatramo naš cilj a to je pokretanje proizvodnje i očekujemo da ćemo to postići što skorije”, rekao je Arveda
89 pregleda 0 komentar(a)
Novi duvanski, Foto: Savo Prelević
Novi duvanski, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.08.2017. 17:03h

Fabrika Novog duvanskog kombinata prema ugovoru trebalo je da bude završena u februaru ove godine, a u aprilu su potpredsjednik Vlade Milutin Simović i predstavnici arapske kompanije BMJ Industries najavili početak proizvodnje cigareta najkasnije u junu, ali kako sada stvari stoje malo ko precizno može prognozirati kada će se to dogoditi.

Fabrika koja se gradi više od godinu, nema još vodu i struju, a direktor NDK-a Gabriele Arveda potvrdio je juče “Vijestima” da je bilo i oštećenja novih mašina prilikom transporta do Bara.

“Kako što znate, mašine su odavno u Crnoj Gori i nijesmo mogli da ih dovedemo na gradilište jer su nepredviđeni događaji, kao što su vrućine i neka oštećenja tokom transporta, odložile napredak u izgradnji”, kazao je Arveda odgovarajući na pitanje da li ima opstrukcija u radu i zašto uvezene mašine još stoje na lageru u Baru.

Na pitanje “Vijesti” kada će arapski investitor obezbijediti vodu i struju za novu fabriku, ispuniti ranije preuzete obaveze i konačno početi proizvodnju cigareta koja sad već, prema onom što piše u Ugovoru, kasni punih pola godine, Arveda je odgovorio da malo kasne u poređenju sa prvobitnim planom.

“Moramo da uzmemo u obzir i veličinu projekta i nepredviđene događaje (vremenske prilike i oštećenja) koje se mogu desiti u bilo kojem projektu, čak i manjem. Sigurno pažljivo posmatramo naš cilj a to je pokretanje proizvodnje i očekujemo da ćemo to postići što skorije”, rekao je Arveda.

Na dnevnom redu redovne skupštine akcionara Novog duvanskog kombinata, zakazane za 8. septembar je i emisija novih akcija, a njihov konačan broj zavisiće od ulaganja investitora.

“Buduća vlasnička struktura NDK zavisi od procjene ulaganja BMJ u kompaniju. Kao što vjerovatno znate, BJM je uložio oko 13 miliona eura za kupovinu zemljišta nove fabrike, izgradnju fabrike i kupovinu nove proizvodne opreme. Izvještaj o procjeni trenutno priprema kompanija Ernst & Young koja je izabrana kao nezavisni revizor. Nakon procjene ulaganja izdaće se nove dionice, a BMJ će sticati akcijski kapital NDK proporcionalno njegovoj investiciji. Ovaj postupak je detaljno propisan Sporazumom o dokapitalizaciji potpisanom s Vladom Crne Gore i ovaj je Sporazum javno dostupan”, objasnio je Arveda.

Bonus video: