Fidelity: Reći "ne" koncesiji za Aerodrome, sva tri scenarija Eurocontrola su povoljnija

"Aerodromi Crne Gore su u 2023. godini napravili profit of devet miliona eura. Kada pomnožimo devet miliona eura sa 30 godina, kolika je planirano trajanje koncesije, dobijamo da bi Aerodromi Crne Gore sa postojećim obimom putničkog i kargo saobraćaja zabilježili profit od 270 miliona eura za narednih 30 godina"

8267 pregleda 46 reakcija 17 komentar(a)
Aerodromi Crne Gore, Foto: Aerodromi Crne Gore
Aerodromi Crne Gore, Foto: Aerodromi Crne Gore

Kompanija Fidelity consulting saopštila je danas da treba reći "ne" koncesiji za Aerodrome Crne Gore.

"Povodom učestalog sprovođenja tehnike 'kuvanja žabe', kojom se stvara narativ da se Aerodomi Crne Gore moraju dati u koncesiju po bagatelnoj cijeni (100 miliona jednokratne naknade, % od profita i do 200 miliona eura planiranih a ne obaveznih investicija) na 30 godina, evo samo jednog od brojnih parametara zašto glasno i jasno treba reći ne koncesiji. Aerodromi Crne Gore su u 2023. godini napravili profit of devet miliona eura. Kada pomnožimo devet miliona eura sa 30 godina, kolika je planirano trajanje koncesije, dobijamo da bi Aerodromi Crne Gore sa postojećim obimom putničkog i kargo saobraćaja zabilježili profit od 270 miliona eura za narednih 30 godina", poručili su iz Fidelity consultinga na Fejsbuku.

Iz te kompanije su kazali da dodaju li tome predviđanja Eurocontrola u vezi rasta aviosaobraćaja za narednih sedam godina, situacija je mnogo povoljnija za argumente da Aerodromi Crne Gore ostanu u državnom upravljanju.

"Naime, u dokumentu Eurocontrola iz oktobra 2023. godine, koji predviđa rast putnika za Crnu Goru u narednih sedam godina, napravljena su tri scenarija: optimistični (godišnja stopa rasta 5,8%), osnovni (godišnja stopa rasta 4,4%) I pesimistični scenario (godišnja stopa rasta 2,9%)", piše u objavi Fidelity consultinga.

Navode i da ako ove stope rasta primijene na period od 30 godina koliko traje koncesija, profiti aerodroma po scenarijima iznose:

• 689 miliona eura po optimističnom scenariju;

• 540 miliona eura po osnovnom scenariju;

• 421 miliona eura po pesimističnom scenariju.

"Sva tri scenarija su povoljnija od koncesije: podsjetimo, koncesiona naknada plus planirane ali ne i obavezne investicije plus % od profita ukupno iznose oko 300.000.000 eura. Pametnome dosta, zar ne?", zaključili su iz Fidelity consultinga.

Bonus video: