Rampa za put do Miloševog krša

Sekretarijat Prijestonice nije dao zeleno svjetlo koncesionaru za korišćenje lokalne saobraćajnice do mjesta na kojem je planiran kamenolom

14266 pregleda 8 komentar(a)
Prvo mišljenje revidenta pa saglasnost Prijestonice (ilustracija), Foto: Elaborat quot;Medixquot;
Prvo mišljenje revidenta pa saglasnost Prijestonice (ilustracija), Foto: Elaborat quot;Medixquot;

Podgorička kompanija “Inženjering put” nije dobila saglasnost Prijestonice Cetinje za korišćenje lokalnog puta do lokaliteta Milošev krš na kojem planiraju izgradnju kamenoloma, jer uslovi na toj dionici nisu za istovremeni regularni i teški teretni saobraćaj.

Ovo mišljenje, kako su “Vijestima” zvanično kazali iz Prijestonice, dao je Sekretarijat za stambeno komunalne poslove i saobraćaj. Oni su pojasnili da se “Inženjering put” obratio dopisom kako bi koristio postojeći put do ovog lokaliteta.

Riječ je o seoskom putu dugom oko tri kilometra, koji se odvaja od magistralnog pravca Podgorica-Cetinje u blizini sela Bokovo.

“Sekretarijat je dao mišljenje da tehničko eksploatacione karakteristike lokalnog puta nijesu zadovoljavajuće, i da se u takvom stanju, pored kolskog saobraćaja ne može koristiti za odvijanje teškog teretnog saobraćaja, koji je svojstven za obavljanje navedene koncesione djelatnosti”, navodi se u odgovoru Prijestonice.

Vlada je u februaru 2022. na predlog tadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) donijela koncesioni akt za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za lokalitet Milošev krš, nakon čega je raspisan tender i u avgustu te godine potpisan ugovor o koncesiji sa podgoričkom firmom “Inženjering put”.

Mještani Kosijera, Bokova, Đinovića i okolnih cetinjskih sela se već neko vrijeme protive izgradnji ovog kamenoloma, a razlozi za to su, kako su ranije kazali “Vijestima”, opasnost od prašine, izduvnih gasova, teške mehanizacije, buke i uništenja lokalnog puta.

Prema izvještaju Komisije koju je formirala Agencija za zaštitu životne sredine (EPA), Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za kamenolom na Miloševom kršu ne može dobiti konačnu ocjenu jer mu nedostaju podaci o izmještanju dalekovoda, saglasnosti nadležnih institucija za korišćenje lokalnog puta i urbanističko-tehnički uslovi (UTU) za pristupni put toj lokaciji.

Sekretarijat, kako su kazali iz Prijestonice, smatra da za obavljanje koncesionog posla treba ispuniti propisane tehničko-eksploatacione karakteristike puta, odnosno rekonstruisati dio puta od magistrale Cetinje-Podgorica do lokaliteta Milošev krš. To, kako su naveli, zahtijeva poštovanje propisanih procedura za dobijanje UTU radi izrade tehničke dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i dobijanje saglasnosti od nadležnih.

Pojasnili su da je “Inženjering put”, tražio i saglasnost za priključak prilaznog na postojeći lokalni put. Iz Sekretarijata su istakli da se saobraćajni uslovi izdaju u postupku izdavanja UTU za izgradnju ili rekonstrukciju objekata i da su obavezni za izradu glavnog projekta. Tek nakon toga se pristupa izradi revizije glavnog projekta i dobijanja saglasnosti.

“To znači da ovaj organ može izdati saglasnost za priključak prilaznog puta do lokaliteta Milošev krš tek nakon izrade glavnog projekta i dobijanja zahtjeva od revidenta”, pojasnili su iz Prijestonice.

“Vijesti” su o ovoj odluci pitale i jednog od mještana sela Đinovići, Nikolu Adžića.

On je naveo da su očekivali odgovor koji je pozitivan po mještane i da očekuju da EPA, po isteku roka za ocjenu Elaborata 15. februara, odbaci projekat i stavi tačku na priču oko kamenoloma.

Mještani lokalnih sela koji se protive izgradnji kamenoloma do sada su podnijeli krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), pisali su međunarodnim organizacijama, ambasadama i formirali eko-patrole u slučaju da koncesionar sa mehanizacijom uđe u njihov kraj. I Skupština Prijestonice je u međuvremenu donijela zaključke po kojima zahtijeva od EPA zaustavljanje svih procedura vezanih za ovaj elaborat i pozvala Vladu i ranije MKI da pokrenu procedure za raskid ugovora o koncesiji.

Bonus video: