Nezakonito od EPCG naplatili 2,1 milion eura

Ovim postupkom, kako dalje napominju iz EPCG, opština Plav je učinila više nezakonitih radnji
58 pregleda 0 komentar(a)
struja, Foto: Shutterstock
struja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2017. 12:06h

Elektroprivreda Crne Gore podnijela je krivičnu prijavu protiv odgovornih lica zaposlenih u opštini Plav, jer je, kako tvrde, nezakonitim postupkom ova lokalna samouprava izvršila prinudnu naplatu sa računa EPCG u iznosu od 2.107.500 eura.

Kao kompanija u većinskom vlasništvu države, EPCG je najavila da će pokrenuti inicijativu prema Vladi u cilju zaštite imovine, odnosno u cilju zaštite imovine države Crne Gore u EPCG kroz sistemski model kao održivo rješenje, od nezakonitog postupanja opštine Plav.

"Pogrešno tumačeći Zakon o putevima i Odluku o korišćenju i naknadi za korišćenje puta i putnog zemljišta,opština Plav nametnula je samovoljno nezakonitu naknadu za postavljanje i ugradnju, između ostalog i elektronskih uređaja tzv. novih brojila. Donošenjem rješenja za 597 ugrađenih brojila i 246 mjernih ormara, na osnovu takvog nezakonitog rješenja,ova lokalna samouprava izvršila je prinudnu naplatu od EPCG“, saopšteno je iz elektroenergetske kompanije.

Ovim postupkom, kako dalje napominju iz EPCG, opština Plav je učinila više nezakonitih radnji.

„Prije svega, navedena naknada nije propisana Zakonom, ista je utvrđena u postupku koji nije sproveden u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, a Rješenje je donijeto od strane nenadležnog organa tj. lokalnog Sekretarijata za privredu, razvoj i finasije.Ovakvim ponašanjem opština Plav dovodi u pitanje planiranje budućih investicija ne samo u tom regionu već, imajući u vidu visinu trenutno blokiranih sredstava, i investicije u energetski sektor kao i normalno poslovanje EPCG“, dodaje se dalje u saopštenju.

Ovakvim postupanjem, ističu iz EPCG, lokalna samouprava Opštine Plav je sebi „pribavila protivpravnu imovinsku korist i umjesto da podrži unaprjeđenje i modernizaciju distributivnog sistema, a u korist i na zadovoljstvo svih potrošača i prije svega građana te opštine, radi upravo suprotno jer bi ovim postupkom građane dodatno opteretila na računu za električnu energiju“.

U Plavu ne znaju da je CEDIS vlasnik opreme

"Koliko je apsurdna odluka lokalnih funkcionera opštine Plav i koliki je nivo nepoznavanja elektroenergetskog sistema ogleda se u i činjenici da su ovu nezakonitu naplatu usmjerili ka EPCG koja nije ni vlasnik predmetnih uređaja i opreme. Naime, nadležna kompanija koja se bavi tim poslom je operator distibutivnog sistema – CEDIS, koja inače sprovodi projekat instaliranja novih tzv. pametnih brojila, odnosno zamjenu postojećih“, objasnili su iz EPCG.

Bonus video: