Krivokapić: Kekovićevo prisustvo nije najavljeno u skladu sa odredbama i pravilima

Reagovanje direktora "Zelenila" na navode Unije slobodnih sindikata

4531 pregleda 7 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Zelenilo
Krivokapić, Foto: Zelenilo

Petar Krivokapić, izvršni direktor podgoričkog gradskog preduzeća "Zelenilo", reagovao je na jučerašnje saopštenje Unije slobodnih sindikata (USSCG), koja je rekla da je njihovom generalnom sekretaru Srđi Kekoviću zabranjeno da prisustvuje "uredno najavljenom sastanku" Sindikalne organizacije "Zelenila", koja djeluje pri toj nacionalnoj sindikalnoj centrali.

Krivokapić tvrdi da organizator skupa nije najavio Kekovićevo prisustvo u skladu sa predviđenim odredbama i pravilima.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Povodom jučerašnje izjave Unije slobodnih sindikata (USSCG), koristimo priliku da pojasnimo da je gradsko preduzeće 'Zelenilo' otvoreno za sve građane/ke, kao i za predstavnike sindikalnih organizacija i ostala treća lica, ali uz poštovanje jasno definisanih procedura i internih akata koja su na snazi od 2021. godine. Na takav način, ne može biti sporno ni prisustvo gospodina Kekovića ispred USSCG, da je isto bilo najavljeno u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora Zelenila i Pravilima kućnog reda koja definišu boravak trećih lica u krugu Društva, posebno nakon završenog radnog vremena. Međutim, to nažalost nije učinjeno od strane organizatora skupa.

"Kada je riječ o radničkim pravima dovoljno je ukazati da smo uspješno i u najkraćem roku primijenili odredbe novog Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za stambenu i komunalnu djelatnost, uz aneksiranje Kolektivnog ugovora Društva, čime su značajno uvećane zarade svim zaposlenima, a posebno operativnom sektoru. Takođe na izmaku prethodne godine svim zaposlenim isplaćen je i rekordan iznos zimnice.

"Sa druge strane, od dolaska novog menadžmenta krajem juna prošle godine – Društvo je napravilo radikalan zaokret kada je u pitanju odgovorno i domaćinsko upravljanje, pa smo od minusa od 267 hiljada eura i dugovanja prema dobavljačima od 120 hiljada eura, danas u situaciji da na računima kompanije imamo preko 500 hiljada eura novca građana i 0 eura dugovanja. Tekuća godina biće rekordna u dijelu investicionih aktivnosti Društva.

"Takođe, Društvo je napravilo iskorak i u dijelu korišćenja obnovljivih izvora energije, kroz postavljanje solarnih panela, kupovinu štedljivih električnih vozila uz subvencije Ekofonda. Kroz razgovore sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) razmatramo mogućnosti izgradnje prvih agro-solarnih panela na čak 12 hektara rasadnika Društva, koji bi generisali veliki profit za ovo Društvo i Glavni grad. Određene su i lokacije za otvaranje novih Gradskih cvjećara i drugih prodajnih objekata, zarad boljeg plasiranja proizvoda kompanije, a i započeti brojni drugi projekti kojima se jača tržišna pozicija 'Zelenila', koje je bilo opterećeno lošim upravljanjem.

"Kada je riječ o najavljenim aktivnostima USSCG i novog sindikata, rukovodstvo nije i neće biti prepreka njihovom djelovanju, već pouzdan partner u svim daljim fazama rada i razvoja Društva. Isto tako, treba imati u vidu da se proces optimizacije rada, racionalizacije neproduktivnih troškova i transformacije 'Zelenila' opterećenog dugovima u modernog, profitabilnog i operativnog učesnika tržišta neće i ne može zaustaviti, već će taj važan proces biti završen uz strogo poštovanje zakonskih normi.

"Vjerujemo da će novi sindikat, kao što to čini reprezentativni sindikat Društva, biti partner na toj zajedničkoj misiji", zaključio je Krivokapić.

Bonus video: