Radulović poručio da će tražiti ostavke Odbora direktora ŽPCG

"Razriješio bih i predstavnika manjinskog kapitala, ali nemam tu mogućnost", kazao je Radulović

24028 pregleda 63 reakcija 23 komentar(a)
Radulović, Foto: Mirko Kotlaš
Radulović, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 15.02.2024. 16:00h

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović potvrdio je zvanično da će tražiti ostavke Odbora direktora Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG).

To je on izjavio novinarima nakon sastanka koji je imao sa izvršnom direktoricom ŽPCG Ilinkom Pavićević.

"Na narednoj sjednici Vlade ću da zakažem vanrednu skupštinu akcionara ŽPCG da razriješim sve predstavnike državnog kapitala. Razriješio bih i predstavnika manjinskog kapitala, ali nemam tu mogućnost", kazao je Radulović.

On je kazao da će kada dođe novi bord direktora, oni ispitati odgovornost Pavićević i uraditi cjelokupnu analizu dosadašnjeg poslovanja ove kompanije. Kada je u pitanju novi Odbor, Radulović je naveo da nemaju posebne osobe za taj posao već da će raspisati javni poziv za profesionalce.

"Imaćemo više profesionalaca u ovom Odboru i to je dobar početak", naglasio je on.

Radulović je ponovio da su problemi ŽPCG brojni i da se njima niko do sada nije bavio. On je dodao da će se poslovanje ovog sektora poboljšati i kroz pripajanje Odžavanja željezničkih voznih sredstava ovoj kompaniji.

Upitan kada se može očekivati saobraćanje pet elektromotornih vozova koji su trenutno parkirani, on je naveo da će tri biti spremna do kraja naredne sedmice, da jedan ide na redovni remont dok se za peti čeka dio iz Srbije, što će čekati oko mjesec dana. Dodao je da se u međuvremenu koriste vozovi druge državne firme "Montekargo".

Svih pet elektromotornih vozova (EMV) Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) nalaze se van saobraćaja.

Smjena Odbora ishitren potez

Izvršna direktorka ŽPCG Ilinka Pavićević kazala je da je Odbor direktora savjesno i odgovorno radio svoj posao te da je njihova smjena ishitren potez, kao i da ih nije trebalo dirati. Dodala je da je redovna skupština akcionara svakako u aprilu.

Naglasila je da u posljednjih par dana nemaju ispravnih EMV-ova te da su u depou radi dodatnog ispitivanja.

Pavićević
Pavićevićfoto: Mirko Kotlaš

"U ovom slučaju nije bila ugrožena bezbjednost ali smo ih povukli radi predostrožnosti. Mašinovođe su mišljenja da njihovi vozovi nisu nezbjedni. Evidentno je da je bilo propusta kolega u depou, kolege koje su napravile propust će da snose odgovornost, pokrenuta je disciplinska odgovornost i utvrdiće se ko je kriv", navela je Pavićević.

Naglasila je da imaju i više troškova jer su vozovi u depou, gdje će biti dok se ne završi zamjena potrebnih djelova. Tvrdi i da će ako im se ne oprosti poreski dug, nakon spajanja sa OŽVS biti u problemima te da se boji i da će ŽPCG doći pred stečaj.

"Ako taj poreski dug koji bi bio oko 11 miliona eura, ostane kad se spojimo, mislim da ćemo biti u vrlo teškoj situaciji", kazala je ona i dodala da vjeruje da neće biti otpuštanja radnika tokom pripajanja.

Prokomentarisala je i navode da menadžment vrši maltretiranje radnika, pri čemu je kazala da ako je zahtijevanje da se na posao dođe na vrijeme maltretiranje, onda to ŽPCG i radi.

Nezadovoljni ulaganjima države

Predsjednik Sindikata mašinovođa ŽPCG Dejan Žarić kazao je da su u posljednje vrijeme zadovoljni menadžmentom firme te da su dobili i kolektivni ugovor, što nije bio slučaj sa prethodnim sazivima. Naveo je da ako je neko napravio propust pri kontroli vozova, to učinjeno davno te da oni kao mašinovođe do sada nisu primijetili probleme ili nedostatke.

Istakao je da ovo nije uticalo na bezbjednost saobraćaja ali i da dođe do kvara kočnica, postoje alternativni kočioni sistemi.

Žarić
Žarićfoto: Mirko Kotlaš

Istakao je da će odgovornost utvriditi menadžment. Naglasio je i da nisu zadovoljni dosadašnjim ulaganjima države u infrastrukturu, šine, vozna sredstva, te da su vozovi stari i pohabani.

Predsjednik reprezentativnog Sindikata ŽPCG Milan Usančević smatra da je pripajanje OŽVS matičnoj kompaniji dobar potez. Istakao je da je najbitnije da će biti socijalnog programa za radnike. Upitan o informacijama o štrajku mašinovođa u ovom sektoru, kazao da do sada nije čuo te najave u nekoj od željezničkih firmi.

Usančević
Usančevićfoto: Mirko Kotlaš

Bonus video: