Martinićki put još čeka izvođača

Iz Opštine Danilovgrad nisu precizirali kada građani mogu očekivati novi put, jer tender traje do 22. februara

3651 pregleda 4 komentar(a)
Kovačević i Marković u obilasku puta u 2020. najavljivali rekonstrukciju, Foto: PR Centar
Kovačević i Marković u obilasku puta u 2020. najavljivali rekonstrukciju, Foto: PR Centar

Rekonstrukcija Martinićkog puta koštaće oko 5,85 miliona eura, a izvođač radova trebalo bi da bude poznat po završetku tendera koji traje do 22. februara.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz Opštine Danilovgrad. Iz ove lokalne samouprave nisu odgovorili na upit “Vijesti”, kada građani mogu očekivati završetak dugoočekivanih radova. Pojasnili su da su 6. decembra prošle godine raspisali tender za izvođača rekonstrukcije, ali da nije bilo prijavljenih firmi. Tvrde da su novi tender raspisali prije mjesec, a da će rezultati biti poznati po njegovom zatvaranju 22. februara.

Prvobitni projekat za ovu dionicu urađen je 2018. dok je na vlasti u Danilovgradu bila Demokratska partija socijalista (DPS), a kasnije je izmijenjen radi manjka pružnih prelaza, nivelacije mosta, nedostajućih trotoara i autobuskih stajališta...

Početak rekonstrukcije Martinićkog puta ozvaničen je tokom ljeta 2020. godine, kada su dionicu obišli tadašnji premijer Duško Marković i tadašnja predsjednica Opštine Zorica Kovačević. Lokalnu DPS vlast je krajem 2022. smijenila koalicija Pokreta Evropa sad, Demokrata, Demokratskog fronta i GP URA.

Rekonstrukcija puta dugog 8,6 kilometara će se, kako su sada kazali iz Opštine Danilovgrad, raditi u dvije faze i to pet kilometara u prvoj za koju je eksproprijacija gotovo završena, i 3,5 kilometara u drugoj.

“Za rekonstrukciju Martinićkog puta predviđeno je 5,85 miliona eura iz Uprave za kapitalne projekte, uključujući i stručni nadzor, što je novac koji je već deponovan na posebnom računu Ministarstva finansija. Na dva posebna računa MF-a deponovana su i sredstva u iznosu od 800.000 za potrebe eksproprijacije zemljišta”, odgovorili su iz Opštine Danilovgrad.

Pojasnili su da su u projektu koju je naručila prethodna administracija uočene brojne nepravilnosti, a među kojima su izostanak pružnih prelaza, urbanističko-tehničkih uslova (UTU), nivelacije kod mosta Radovića, trotoara i autobuskih stajališta, zanemarivanja specifičnosti konfiguracije terena... Iz Opštine su naveli da je prvobitni projekat urađen u novembru 2018. godine, za šta je prethodna lokalna vlast kompaniji “GPC” isplatila 47,19 hiljada eura.

Dodali su da je zbog ovih tehničkih nedostataka urađen novi projekat kojim je sve obuhvaćeno, a radila ga je firma “SIMM inženjering”.

Tvrde da je novi projekat dopunio nedostatke ranijeg, predvidio trotoare u cijeloj dužini dionice sa lijeve strane, na potezu Generalne urbanističke razrade (GUR) Spuž sa obje strane, zatim i stajališta za autobuse, lođe za kontejnere, kao i da je temeljnije riješeno pitanje odvoda voda. Izrada ovog projekta je kako su kazali, plaćena 26,25 hiljada eura. Revizija projekta u avgustu 2023. je ugovorena sa firmom “Vigoris ecotech”, što je koštalo 5,44 hiljade eura.

Istakli su da je za izvođača radova prvobitno odabrana firma “Gradnja promet”, ali da je ugovor sa njom sporazumno raskinut. Iz Opštine su dodali da su nabavili rezač betona, vibro ploče i motorni duvač, kako bi koliko je moguće do početka radova, sanirali rupe na ovom putu.

Bonus video: