Sindikalna organizacija UIP-a pisala Dukaju: Bez profesionalnih inspekcija, zakon ostaje mrtvo slovo na papiru

"U slučaju da dođe do decentralizacije inspekcija, iste bi bile samo jedna od organizacionih jedinica u sastavu ministarstva i sigurni smo da inspektori ne bi mogli računati na iste uslove rada kakve imaju u sastavu UIP-a. Iskustva inspektora iz vremena kada su inspekcije djelovale u sastavu ministarstava, do 2012. godine, su vrlo negativna", piše u pismu Sindikata

3414 pregleda 2 komentar(a)
Dukaj, Foto: Ministarstvo javne uprave
Dukaj, Foto: Ministarstvo javne uprave

Sindikalna organizacija zaposlenih Uprave za inspekcijske poslove (UIP) uputila je otvoreno pismo ministru javne uprave Marašu Dukaju, povodom najavljene decentralizacije i reforme UIP-a.

U pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata Ivan Todorović, navodi se da se Dukaju obraćaju zbog nejasnoća u oblasti vršenja inspekcijskog nadzora, o čemu je Vlada 16. januara objavila informaciju. Vlada je tada najavila da planira reforme javne uprave, kojima bi došlo do decentralizacije ili gašenja UIP-a.

Sindikat u pismu traži da u odlučivanju o važnim pitanjima, uključe inspektori i stručnjaci iz različitih oblasti kako bi se ova oblast unaprijedila. Smatraju da bi vraćanje inspekcija u okvire ministarstava unazadilo efikasnost njihovo djelovanje, pri čemu bi kako tvrde, stručna i laička javnost za to uperila prst u inspektore.

"Bez profesionalnog i nepristrasnog rada inspekcija, zakoni ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Ukoliko kod Vas zaista postoji iskrena namjera da inspekcije učinite efikasnijim, u šta i sami vjerujemo, pozivamo Vas da se okrenete jačanju kadrovskih kapaciteta UIP-a kao organa izvršne vlasti, uvođenju unutrašnje kontrole rada inspekcija, unaprjeđenju rada inspektora u pogledu stalnih obuka, obezbjeđivanju još boljih uslova rada i kao najvažnije, izmjeni odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima u dijelu koji propisuje postavljanje inspektora na mandatni period od pet godina, kako bi inspektorima omogućili stalnost i stabilnost funkcije", poručili su iz Sindikata.

U pismu se navodi i da je premijer Milojko Spajić prethodno kazao da njega ne interesuje hoće li UIP ostati kao jedinstven organ ili će biti ukinuta, već da ga zanima da inspekcije budu efikasne. Spajić je tada kako kažu, naveo i da da je Ministarstvo javne uprave radilo analize i odlučilo da inspekcije, kroz reformu vrati u okvire ministarstava.

Todorović u pismu pita i da li je MJU radilo detaljnu analizu efikasnosti rada inspekcija, kakvi su njeni razultati, kako će se sprovesti reforma i formirati radne grupe za izradu zakona kojih ima preko 150, hoće li zakoni biti poslati Evropskoj komisiji na ocjenu, kako će se zaštiti inspektori od političkih i drugih uticaja, kako će se finansirati inspekcije i vršiti komunikacija sa građanima...

Todorović je upitao i kako će se postupati kada je prijava u nadležnosti više inspekcija, kako će se koordinisati tokom ljetnje turističke sezone, hoće li postojati jedinstveni informacioni inspekcijski sistem - JIIS, kako će se rješiti davanje ovlašćenja inspektorima za nadzor u drugoj oblasti, hoće li se 80 državnih službenika i namještenika UIP-a koji nisu inspektori rasporediti u ministarstva...

U pismu se navodi da prema njihovim podacima, efikasnost inspekcija koje djeluju u okviru ministarstava u odnosu na one unutar UIP-a, neće biti viša.

"Analizom izvještaja rada tri inspekcije koje sada djeluju u sastavu ministarstava dolazimo do podataka da su u 2022. godini ostvarile 2339 nadzora, dok su 2015. godine, kada su bile u sastavu UIP-a ostvarile 4520 nadzora, dakle, skoro 50 odsto više. U istom uporednom periodu, pojedine inspekcije su preduzele oko 80 odsto više mjera i radnji prema subjektima nadzora dok su bile u sastavu UIP-a", navodi se u pismu.

Sindikat tvrdi i da posao inspektora nosi veliku odgovornost, rizik i stres i da im je profesionalni integritet potpuno zaštićen u UIP-u. Ističe se da to se to ne može očekivati prelaskom inspektora u ministarstva, posebno jer nemaju stalno i sigurno zaposlenje već se biraju na mandat od pet godina, što je kako se navodi jedinstven slučaj u regionu i u Evropi.

"U slučaju da dođe do decentralizacije inspekcija, iste bi bile samo jedna od organizacionih jedinica u sastavu ministarstva i sigurni smo da inspektori ne bi mogli računati na iste uslove rada kakve imaju u sastavu UIP-a. Iskustva inspektora iz vremena kada su inspekcije djelovale u sastavu ministarstava, do 2012. godine, su vrlo negativna", ističu iz Sindikata.

Navode da ministarstva nisu izdvajala dovoljno novca iz budžeta za rad, pa su inspektori bili smješteni u podrumskim kancelarijama, neuslovnim prostorijama, bez adekvatne opreme, nedovoljno službenih vozila za terenski rad. Tvrde da je to bilo demotivišuće za inspektore te da je uticalo na rezultate. Istakli su da je UIP u poslednje tri godine, napravio značajne pomake u poboljšanju uslova za rad.

"U većini opština su obezbijeđene nove kancelarije, nabavljena je kvalitetna IT i druga oprema, implementiran je Jedinstveni inspekcijski informacioni sistem (JIIS), nabavljena su nova službena vozila, što je rezultiralo i mnogo većim zadovoljstvom inspektora pri radu i ostvarivanjem značajno boljih rezultata rada", tvrde iz Sindikata.

Navode da građani UIP-u trenutno mogu podnijeti prijave vrlo jednostavno, putem mejla, telefona ili arhive. Ako se kako kažu, prijava odnosi na više nadležnosti, organizuje se zajednički nadzor komunikacijom nadležnih inspekcija u okviru UIP-a.

"U slučaju da građani prijavu naslove na nenadležnu inspekciju, što je čest slučaj, jedinstvena arhiva i informacioni sistem UIP-a omogućavaju da se u kratkom roku, kroz svega par minuta, prijava dodijeli nadležnoj inspekciji u rad", navodi se u pismu.

Iz Sindikata zato pitaju Dukaja, na koji bi način obezbijedili efikasno postupanje po prijavama ako se inspekcija razdvoje u različita ministarstva.

"Svi znamo da se komunikacija između različitih državnih organa odvija sporo, pisanim putem, a po brojnim prijavama građana je neophodno postupiti urgentno, kako bi se ostvario cilj i svrha inspekcijskog nadzora", istakli su iz Sindikata.

Sindikat navodi i da ne vide na koji bi se način mogla organizovati kvalitetna koordinacija tokom ljetnje i zimske turističke sezone jer ranije dok su inspekcije bile u sastavu ministarstava, koordinisanog nadzora nije bilo, svaka inspekcija je postupala pojedinačno, a nadzori su kako kažu bili manje efikasni. Tvrde da je bilo veće i opterećenje privrednika radi inspekcija.

Navode da svi inspektori koriste sistem JIIS, koji sadrži bazu podataka, omogućava brzu komunikaciju i olakšava rad inspektora te da je njegova implementacija, koštala više od million eura.

"Opravdana je zabrinutost da li će ovaj sistem moći da se koristi u okvirima ministarstava, s obzirom na to da ministarstva već imaju svoje posebne sisteme, koji nisu prilagođeni potrebama inspekcija. Vršenje inspekcijskih nadzora bez obezbijeđenog kvalitetnog informacionog sistema bi umnogome unazadilo njihov kvalitet", ističu iz Sindikata.

Navode da se u posebnim slučajevima, kao što se pandemija koronavirusa, ovlašćenja inspektorima daju za nadzor u drugoj oblasti i da ne znaju ko bi bio nadležan da daje ta ovlašćenja, ako se inspekcije razdvoje.

"Prema trenutnoj zakonskoj regulativi, ovlašćenje za vršenje nadzora u drugoj upravnoj oblasti daje starješina UIP-a", piše u pismu.

Uprava za inspekcijske poslove, po prirodi svojih nadležnosti, spada u organe od čijeg postupanja zavisi zaštita javnog interesa u gotovo svim sferama društva. Shodno tome, samostalnost u radu inspektora, dobri uslovi rada uz kvalitetan informacioni sistem, kao i obezbjeđivanje, umrežavanje i razmjena podataka različitih inspekcija i zajedničke akcije su jedan od ključnih činilaca za efikasan i učinkovit rad inspekcija.

Ukoliko kod Vas zaista postoji iskrena namjera da inspekcije učinite efikasnijim, u šta i sami vjerujemo, pozivamo Vas da se okrenete jačanju kadrovskih kapaciteta Uprave za inspekcijske poslove kao organa izvršne vlasti, uvođenju unutrašnje kontrole rada inspekcija, unaprjeđenju rada inspektora u pogledu stalnih obuka, obezbjeđivanju još boljih uslova rada i kao najvažnije, izmjeni odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima u dijelu koji propisuje postavljanje inspektora na mandatni period od pet godina, kako bi inspektorima omogućili stalnost i stabilnost funkcije.

Brojni su razlozi zbog kojih smo sigurni da bi vraćanje inspekcija u okvire ministarstava umnogome unazadilo efikasnost njihovog djelovanja, a plašimo se da bi na kraju sva stručna i laička javnost za takvu situaciju uperila prst u same inspektore.

Stoga, još jednom Vas molimo da, pri odlučivanju o ovako važnom pitanju, uključite inspektore kao i stručnjake iz različitih oblasti, kako bi se zaista na najbolji način unaprijedila efikasnost inspekcija, za dobrobit cijelog društva.

Bonus video: