Crna Gora, Srbija, BiH i Makedonija: Hrvatska da hitno ukine diskriminatorske odredbe

Ocijenjeno je da je Hrvatska prekršila odredbe Saveza o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i ugrozila ekonomske interese proizvođača i izvoznika iz regiona
264 pregleda 3 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2017. 12:55h

Ministri iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su danas u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odredbe, da uskladi cijene inspekcijskog nadzora sa stvarnim troškovima postupka i sa prosječnim cijenama u zemljama regiona i EU.

U Sarajevu je završen sastanak nadležnih ministara iz regiona povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj, na kojem je potpisano zajedničko pismo i zaključci koji će tokom dana biti upućeni Evropskoj komisiji.

Ministri trgovine zemalja regiona potpisnica CEFTA sporazuma pozvali su Hrvatsku da ukine mjere kojima su 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća i zatražili da se do kraja nedjelje u Podgorici održi sastanak s nadležnim ministrom Hrvatske.

Ocijenjeno je da je Hrvatska prekršila odredbe Saveza o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i ugrozila ekonomske interese proizvođača i izvoznika iz regiona.

U zaključku se navodi i da cijena inspekcijskog nadzora treba da odgovara stvarnim troškovima postupka i da ne predstavlja posebnu zaštitu domaćih proizvoda ili posebno oporezivanje uvoza.

"Svako dodatno odlaganje rješenja bi dovelo do nesagledivih posljedica za sve proizvodjače u zemljama regiona, imajuću u vidu da je sada period proizvodnje i izvoza sezonskog voća i povrća", izjavio je na konferenciji za novinare ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je poslije sastanka pročitao usvojene zaključke.

Šarović je rekao da cijena treba da bude usklađena s prosječnom cijenom koja važi u zemljama regiona i EU.

Ministri su pozvali Evropsku komisiju da se uključi u rješavanje problema u skladu sa odredbama SSP, upozorivši da će do pronalaženja konačnog rješenja svaka zemlja preduzeti mjere i mehanizme koje smatra adekvatnim.

Najavljen je hitan sastanak s predstavnicima hrvatske vlade kako bi se pronašlo rješenje i tako izbjegao najgori scenario koji, kako je navedeno, podrazumijeva uvođenje kontramjera Hrvatskoj.

Na poziv ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, sastanku su prisustvovali Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Spornim Pravilnikom koji primjenjuje Hrvatska propisano je uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada i utvrđeno je 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Po novom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi oko 270 eura, dok je ranije iznosila 12 eura.

Bonus video: