Mujović: U Rudniku uglja u Pljevljima ima viška zaposlenih u administraciji, procesu proizvodnje nedostaje radnika

Mujović je izjavio saučešće porodici juče nastradalog rudara, i svim zaposlenim u Rudniku, iskazujući najdublje poštovanje prema rudarskoj profesiji

13109 pregleda 14 komentar(a)
Mujović u jednoj od prethodnih posjeta Rudniku uglja, Foto: Goran Malidžan
Mujović u jednoj od prethodnih posjeta Rudniku uglja, Foto: Goran Malidžan

U Rudniku uglja u Pljevljima ima viška zaposlenih, najviše u administraciji, dok u procesu proizvodnje nedostaje pedesetak kvalifikovanih radnika.

To je kazao ministar energetike i rudarstva Saša Mujović koji je danas posjetio pljevaljsku kompaniju nakon što je juče jedan radnik poginuo tokom izvođenja redovnih radnih zadataka.

"Rudnik uglja kuburi sa, rekao bih, uslovno viškom zaposlenih jer neke sekcije imaju manjak zaposlenih. Konkretno u procesu proizvodnje da nam fali kvalifikovane radne snage. Imamo administraciju čiji je broj enormno veliki i nepotreban za kapacitet ovog Rudnika. Imamo disproporciju između potreba i onoga što je realna situacija. Struktura zaposlenih ne korespondira sa potrebama Rudnika uglja. Osim priče o izmještanju rijeke Ćehotine i kako na pravi način da prevaziđemo 2025. godinu itekako moramo voditi računa da napravimo novu sistematizaciju radnih mjesta. Ne može Rudnik uglja da počiva i bazira se na administrativnom kadru. Onaj koji je radio na način, da uposli što više administracije, a da na taj način potisne ono što je suština a to je proizvodnja, zaista nije dobro uradio Rudniku uglja. Naprotiv uradio mu je loše i ne samo loše nego i svima nama koji treba da se sada bavimo time kako taj problem da rješavamo. U proizvodnji nedostaje pedesetak ljudi a siguran sam da u administraciji postoji mnogo veći broj od te potrebe. Pa neka su dva ili tri više to je gubitak i to je nešto što neće dovesti do profitabilnosti kompanije. Nije lako otpustiti nekoga ko ima igovor za rad na neodređeno“, rekao je Mujović.

Kazao je i da se projekat izmještanja rijeke Ćehotine, koji je neophodno što hitnije uraditi zbog napredovanja rudarskih radova, "drži pod kontrolom".

"U toku je procedura dobijanja Urbanističko tehničkih uslova, kako bi taj projekat mogao ići dalje. Takođe i revizija Glavnog rudarskog projekta, tako da sa tog aspekta ide se u rešavanje ovog problema. Ova priča je trebalo davno da se završi i da bude aktuelna nekoliko godina unazad. Zašto to nije bilo tako i zašto se nije radilo kada se to moralo i da ne bi došli u situaciju da danas, to su pitanja možda za neke druge organe i neku drugu priliku. Moramo voditi računa kako da izađemo što je moguće bolje iz date situacije. Očekivanja su realna i tokom 2025. godine bi trebali, kako sam dobio obećanje od menadžmenta da imamo riješen problem. Postavio sam pitanje i rada Termoelektrane i dobio sam uvjerenja da proces otkopavanja uglja neće biti ugrožen i da će TE imati sve ono što je neophdono za nesmetano funkcionisanje“, rekao je Mujović.

Rekao je i da su razgovarali o narednoj godini kada će Termoelektrana Pljevlja, kao glavni kupac uglja, van pogona biti više mjeseci, što će se negativno odraziti na poslovanje Rudnika uglja.

"Rudnik uglja ne može isporučiti onoliku količinu koliko je uobičajeno tako da se to mora planirati kako bi tu 2025. što bezbolnije prošli. Ne možemo očekivati da ćemo imati optimalnu situaciju. Taj nivo proizvodnje uglja u 2025. godini ne možemo imati bez obzira što je potražnja za pljevaljskim ugljem ogromna iz Srbije i regiona. Opet moramo imati na umu ta nekakva ograničenja u transportu kamionima. Naredna godina je kitična i jednostavno nadam se da ćemo uspojeti da je prebrodimo na što manje bolan način“, rekao je Mujović.

Mujović: Radi se o nesrećnom slučaju

Ministar Mujović je izjavio saučešće porodici nastradalog rudara, i svim zaposlenim u Rudniku, iskazujući najdublje poštovanje prema rudarskoj profesiji.

"Ovakve situacije nas upozoravaju da moramo iskazati najvće poštovanje i nivo odgovornosti prema njima i truditi se da im koliko je to moguće olakšamo život i da uslovi rada budu bolji jer je ova profesija toliko rizična sama po sebi da se o tome itekako mora voditi računa. Događaj je tragičan da svaki razgovor i svaka riječ na neki način suvišna ali sam imao potrebu da se informištem. Dobio sam uvjerenja da je sve urađeno onako kako je to procedura nalaže i da su ispoštovalu sve mjere zaštite na rau i da se radi o krajmnje nesrećnom slučaju. Ovo je potvrda da najčešće oni najbolji stradaju i da oni koji su ovaj posao pretvorili u dnevnu rutinu. Nesrećni mladić je mnogo puta ovaj posao i istu proceduru ponavljao. Bio je sa veoma iskusnim kolegama na radnom zadatku i da li je trenutak pada koncentracije, nepažnje doveli su do toga da se danas okupimo ovim tužnim povodom. Državna tužiteljka je uradila uviđaj i očekujemo nalaz rudarskog inspektora i dobićemo cijelu sliku. Nažalost ne možemo vratiti jedan mladi ljudki život, ali moramo voditi računa da pozicija rudara i status u društvu bude mnogo bolji da njihova primanja budu veća i da mjere zaštite budu na najvećem mogućem nivou“, rekao je Mujović.

Bonus video: