Put Jezerine - Lubnice i tunel Klisura od danas probno otvoreni za saobraćaj

Režim probnog rada podrazumijeva da će saobraćaj biti omogućen svakim danom u periodu od sedam do 18 sati.

33311 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Put Jezerine - Lubnice, dug 15 kilometara i tunel Klisura od 2,8 kilometara, koji su od danas probno otvoreni za saobraćaj, obišli su predsjednik Vlade Milojko Spajić, sa ministrima Filipom Radulovićem i Vladimirom Martinovićem i direktorom Uprave za saobraćaj Radomirom Vuksanovićem.

"Veliko je je zadovoljstvo da ovaj dugoiščekivani projekat danas puštamo u probni rad. Pristupni putevi lokalni nijesu na zavidnom nivou, međutim, radićemo na tome narednih mjeseci. Najbitnije je da je put, od Berana i vasojevićkog kraja, prema ostatku Crne Gore, to jest, Podgorici, skraćen za 30-40 minuta. To je velika i jako bitna vijest za ovaj kraj", kazao je Spajić.

Prema njegovim riječima, put Jezerine - Lubnice je jedan u nizu projekata, kojima se sjever povezuje s ostatkom Crne Gore. Infrastrukturno povezivanje sjevera, kako je kazao premijer, "jedna je od najbitnijih tema aktuelne Vlade".

"Svi programi ove Vlade, uključujući Evropa sad 2, zavise od takvih poteza. Izutetno smo zahvalni i našim prijateljima iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Jedna od veliki projekat koji će otvoriti sjeveroistok Crne Gore za mnogo bolju povezanost je auto put Mateševo - Andrijevica, gdje ćemo dobiti grant od EU od 200 do 250 miliona eura. Dobićemo i 200 miliona povoljnih kredita od EBRD", najavio je Spajić.

tunel Klisura
foto: Dragana Šćepanović

Prema riječima ministra Radulovića "otvranje puta od Jezerina do Lubnica i tunela do kraja prošle godine nikad nije bila relana priča". Radulović je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li će izvođači raova snositi psoljedice zbog kašnjenja, kazao da to što su radovi na tom putu "mnogo skuplji i mnogo duže trajali nije prihvatljivo za Vladu".

"Kada se ugovori potpisuju s državom, rokovi treba da budu ispoštovani. Recimo, na putu Vrulja - Mijakovići raskinuli smo ugovor sa izvođačem jer nije mogo da odgovori izazovima. To će biti praksa da se raskidaju ugovori kad izvođači ne mogu da ispoštuju dogovoreno", tvrdi on.

U fokusu 44 Vlade je razvoj sjevera, tvrdi ministar Martinović. Vlada je kazao on, "maksimalno posvećena da se konačno traži balans između sjevera i juga". On je podsjetio na projekte na sjeveru koji slijede.

"Na tome ćemo istrajati. Očekuje nas mnogo infrastrukturnih projekata u narednom periodu. Ovakvi i slični projekti su bitni za razvoj sjevera i moramo taj dio države otvoriti za investicije. Bez ovakvih projekata nema razvoja sjevera, a kroz ovakve projekte ulivamo sigurnost investitorima i ja se nadam da ćemo time dodatno privući i investitore i turiste, ali i doprinijeti značajno boljem kvalitet života građana", rekao je Martinović.

tunel Klisura
foto: Dragana Šćepanović

Kako je kazao direktorom Uprave za saobraćaj "radom komisije za tehnički prijem radova stekli su se uslovi da se od inspekcijskih organa dobiju rješenja o probnom radu puta od Jezerina do Lubnica i tunela Klisura".

tunel Klisura
foto: Dragana Šćepanović

"Radi se o dionici dugoj 15 kilometara, koju čini tunel dužine 2,8 kilemetara. Ovo je izuzetno značajan objekat, koji skraćuje put od Berana do Kolašin za 40 kilometara. S obzirom da se radi o probnom radu, saobraćaj nije dozvoljen za teretna vozila i vozila za prevoz opasnih materija. Uložićemo veliki napor da što prije dobijemo upotrebnu dozvolu", kazao je Vuksanović.

Režim probnog rada podrazumijeva da će saobraćaj biti omogućen svakim danom u periodu od sedam do 18 sati.

Bonus video: