Uskoro odluka o sporu Opštine Pljevlja i Rudnika uglja

2571 pregleda 0 komentar(a)
Spor traje više od 11 godina (Ilustracija), Foto: RUP
Spor traje više od 11 godina (Ilustracija), Foto: RUP

Opština Pljevlja od tamošnjeg Rudnika uglja (RUP) traži naplatu 2,37 miliona eura i zateznu kamatu za izvršene investicione radove, u sporu koji protiv te kompanije vode više od 11 godina. Iz RUP-a su sa druge strane tražili da se ova tužba odbije kao neosnovana.

To se moglo čuti juče tokom iznošenja konačnih predloga u ovom sporu u Apelacionom sudu. Sutkinja Danijela Vukčević naglasila je da će sud odluku donijeti naknadno.

Opština Pljevlja i RUP se spore u vezi s ispunjenjem ugovora zaključenog prije skoro dvadeset godina, prema kojem je najveća pljevaljska kompanija naknadu za uređenje građevinskog zemljišta lokalnoj upravi trebalo da plati kroz finansiranje izrade projektne dokumentacije i više projekata ukupne vrijednosti veće od pet miliona eura.

Privredni sud je krajem 2019. presudio u korist Opštine i obavezao RUP da ispuni ugovorene obaveze, ali je Apelacioni sud takvu odluku poništio. Vrhovni sud je zatim ukinuo raniju presudu Apelacionog i predmet vratio na ponovno suđenje.

Advokatica RUP-a Ana Jelić imala je prigovore na nalaz vještaka građevinske struke Olivera Markovića, koji je saslušan povodom druge i treće dopune nalaza koje je radio.

Jelić je predložila da Marković izvrši još jednu dopunu mišljenja kako bi se utvrdio stepen izvedenih radova, ali je Vijeće suda ovaj zahtjev odbilo. Ona je tražila i odlaganje ročišta kako bi se izjasnila na preinačenje tužbe, koje je advokaticama Opštine Samiri Zlatanić i Negici Manojlović juče odobreno, ali je i taj predlog odbijen.

Bonus video: