Mujović: Vlada po pitanju rudnika Brskovo između čekića i nakovnja

Mujović je pojasnio da će koncesionaru "Tara resources" uputiti dopis kojim se ide u pravcu raskidanja ugovora, ako ta kompanija kroz 60 dana ne otkloni sve nepravilnosti vezane za dostavljenu studiju izvodljivosti. Vlada će paralelno sa tim raditi i na sporauzmnom raskidu ugovora

13656 pregleda 48 reakcija 42 komentar(a)
Mujović, Foto: Boris Pejović
Mujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.03.2024. 15:46h

Ministar energetike Saša Mujović kazao je da se na sjednici razgovaralo o pitanju rudnika Brskovo te da je Vlada u ovom procesu između čekića i nakovnja.

"Pokretanje proizvodnje može ugroziti zdravlje građana, želimo osnažiti strane investitore, da im kažemo da su dobrodošli", pojasnio je on na pres konferenciji nakon sjednice.

Mujović je naglasio da su dobili pravno tumačenje advokatske kancelarije o finansijskom riziku za Crnu Goru, u slučaju raskida ugovora o koncesiji za Brskovo. Naveo je da su raskinuli ugovor, koncesionar "Tara resources" bi mogao da pokrene međunarodnu arbitražu što bi moglo Crnu Goru značajno da košta.

On je naveo da su zaključili da će ovoj firmi poslati dopis da idu u pravce raskidanja ugovora, ako koncesionar kroz 60 dana ne otkloni sve nepravilnosti vezane za dostavljenu studiju izvodljivosti. On je naveo da dostavljeni dokument nije u skladu sa domaćim zakonodavstvom i da je prekršen koncesioni ugovor, pa imaju pravo da pokrenu proceduru raskida.

"Dajemo koncesionaru 60 dana. Da li će uspjeti? Vidjećemo, smatramo da su nepravilnosti su sistemskog karraktera i teško ih je ispuniti i popraviti. Vrlo je teško obezbijediti pravi način deponovanja jalovine, zaštite Tare i nacionalnih parkova..", istakao je on i naglasio da će ako koncesionar uspije da ispoštuje te uslove, krenuti sa detaljnom izradom prostornog plana.

Dodao je da ih obavezuje i stav Instituta za javno zdravlje i Agencije za zaštitu životne sredine, koji su istakli da rudnika u Mojkovcu ne smije biti radi zdravlja građana.

Mujović je pojasnio da ostavljaju ovaj rok, ali da će paralelno voditi pregovore o sporazumnom raskida ugovora jer vjeruje da je to najbolja opcija za obje strane. Naveo je i da misli da je koncesionar svjestan svih nepravilnosti koje su nastupile tokom ovih 14 godina.

Mujović je naveo da je zaključak Vlade donijet jedinstveno, te da nije bilo izdvojenih mišljenja. On je naglasio da se arbitraža pokreće ako dokažete da je Crna Gora imala maćehinski odnos, što nije slučaj. Naveo da je u ovom slučaju bilo upravo suprotno.

Upitan o pritiscima koje je trpio oko rudnika Brskovo, Mujović je pojasnio da ga niko ne može prisiliti na neku odluku povodom tog rudnika. Istakao je i da ministarka vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok nije vršila pritiske na njega o slučaju Brskovo.

Bonus video: