Za Odbore željezničkih firmi 70 prijava

Javni poziv za imenovanje u bordove direktora četiri državne kompanije zatvoren je 27. marta

5914 pregleda 4 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

U državnim firmama “Željeznički prevoz” (ŽPCG), “Željeznička infrastruktura” (ŽICG), “Montecargo” i “Održavanje željezničkih voznih sredstava” (OŽVS) biće smijenjeni kompletni odbori direktora, a na javne pozive za popunu tih pozicija stiglo je 70 prijava. Novi bordovi direktora biće formirani do kraja maja.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP).

Javni poziv za ove pozicije raspisan je 13. marta, a trajao je do 27. marta. Iz resora kojim rukovodi Filip Radulović su naglasili da je Skupština akcionara za ŽPCG zakazana za 17. april, dok sredinom tog mjeseca očekuju isto i za OŽVS. Dodali su i da su Skupštine akcionara za ŽICG i “Montecargo”, zakazane za 29. april, odnosno 10. maj.

“U sva četiri preduzeća biće promijenjen kompletan sastav članova Odbora direktora. Novi Odbori direktora u željezničkim preduzećima biće formirani do sredine maja”, istakli su iz MSP-a.

Naknade u odborima direktora ovih preduzeća, kako je saopšteno “Vijestima” kreću se u rasponu od jedne prosječne plate u preduzeću za predsjednika Odbora pa do 70 odsto prosječne plate za članove odbora u prethodnoj godini, odnosno, u iznosima koji je definisan Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“U skladu sa članom 30 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, utrđena je mjesečna naknada za članstvo u Odboru direktora Montekarga. Ona iznosi za člana Odbora direktora 70 odsto prosječne zarade zaposlenih u društvu u prethodnoj godini, a za predsjednika Odbora direktora 100 odsto prosječne zarade zaposlenih upreduzeću u prethodnoj godini. Prosječna zarada u prethodnoj godini iznosi 695,70 eura”, kazali su u Montekargu.

U ŽPCG-u navode da se zarada predsjednika i članova Odbora direktora obračunava prema prosječnoj zaradi u preduzeću iz prethodne godine.

“Predsjedniku Odbora direktora sleduje jedna prosječna zarada u preduzeću, a članovima Odbora direktora 70 odsto prosječne zarade. Prosječna bruto zarada u preduzeću u prethodnoj godini iznosi 894,66 eura”, naveli su u ŽPCG-u.

U ŽICG-u su kazali da neto naknada predsjednika Odbora direktora iznosi 597,54 eura (prosječna zarada u kompaniji za prethodnu godinu), dok se za članove Odbora izdvaja 421,95 euro (70 odsto prosječne zarade u kompaniji za prethodnu godinu).

“ Na ponovljenoj vanrednoj Skupštini akcionara, održanoj 29.05.2023.godine u skladu sa Zakonom, usvojena je politika naknada koja definiše iznose naknada članovima Odbora direktora.S tim u vezi, a u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih i javnom sektoru član 30 naknada za predsjednika organa upravljanja u pravnom licu u javnom sektoru ne može biti veća od jedne prosječne zarade zaposlenih u tom pravnom licu u prethodnoj godini, dok naknada za člana organa upravljanja u pravnom licu u javnom sektoru ne može biti veća od 70 odsto prosječne zarade zaposlenih u tom pravnom licu u prethodnoj godini. U skladu sa tim predsjednik odbora prima naknadu u iznosu od 631,69 eura, a član organa upravljanja prima naknadu u iznosu od 442,18 eura”, naveli su u OŽVS-u.

Bonus video: