Tivat: Ponovo bi da naplaćuju korišćenje Pina

Morsko dobro pokušalo da naplati “Iznajmljivanje” na sat vremena gradske rive u Tivtu za organizaciju plesne manifestacije, čime je nanovo aktuelizovan problem na relaciji Opština - Vlada - Morsko dobro

9111 pregleda 6 komentar(a)
Pine, Foto: Privatna arhiva
Pine, Foto: Privatna arhiva

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom iz Budve pokušalo je da naplati nevladinoj organizaciji iz Kotora korišćenje javne površine, gradske rive Pine u Tivtu, za organizaciju sportsko-rekrativne i manifestacije koja populariše ples i zdrave stilove života, a koja će se održati 6. aprila. Od toga su odustali nakon intervencije Opštine, ali je cijela situacija ponovo dovela u žižu problem korišćenja gradske rive na relaciji Opština - Morsko dobro.

U pitanju je plesna manifestacija “Rueda” čiji učesnici kolektivno plešu uz zvukove salse i drugih latinoameričkih ritmova. Organizator manifestacije je NVO “Siomos Cubanos” iz Kotora koja je već nekoliko godina zaredom, priređuje u Tivtu. Ove godine organizatori su se za saglasnost, odnosno podršku održavanju manifestacije obratili Turističkoj organizaciji Tivat, Sekretarijatu za društvene djelatnosti i JP Morsko dobro, budući da to državno preduzeće gazduje i upravlja velikim platoom na tivatskoj gradskoj rivi.

Taj prostor ima status javne povšine dostupne svima, a u Tivtu je to glavni prostor za održavanje i organizaciju gotovo svih manifestacija različitog karaktera jer je gradska riva u primorskom gradu ono što je centralni gradski trg u nekom gradu na kontinentu. Međutim, Morsko dobro, je pokušalo da NVO “Somos Cubanos” naplati korišćenje te javne površine.

“Shodno vašem zahtjevu za izdavanje saglasnosti za održavanje događaja na rivi Pine 6. 4. 2024. godine, obavještavam Vas da je cijena korišćenja prostora 600 eura plus PDV. Molim da mi potvrdite da ste saglasni sa iznosom, radi dalje obrade predmeta”, piše u mejlu koji je organizatorima “Ruede” uputila Dragana Ivanović iz Morskog dobra.

Ovakav postupak Morskog dobra kome je država povjerila da ta firma gazduje obalom, uključujući tu i prostor i objekte koje ta država nije gradila, već su to činile primorske opštine kao što je to slučaj sa gradskom rivom i pristaništem Pine u Tivtu, izazvao je ogorčenje organizatora i podržavalaca manifestacije koja nema nikakav komercijalni karakter.

“Umjesto da vam daju pare kao sponzori zato što takvo nešto organizujete, oni traže pare za korišćenje prostora koji im ne pripada. Kakvu paralelnu relanost mi živimo”, jedan je od brojnih komentara na društvenim mrežama, gdje su građani većinom oštro osudili ovakav postupak Morskog dobra.

Nakon što su se organizatori “Ruede” požalili Opštini Tivat i nakon intervencije odlazeće menadžerke Opštine Patricie Pobrić kod menadžmenta Morskog dobra, to državno preduzeće je odustalo od namjere da NVO “Somos Cubanos” naplati 600 eura plus PDV za jednočasovno korišćenje gradske rive Pine.

Iz Morskog dobra nisu odgovorili na pitanja koja su im “Vijesti” uputile ovim povodom.

Ovaj događaj najnovija je ilustracija problema primorskih gradova i njihovih žitelja kojima je država oduzela svaku mogućnost da upravljaju i planiraju korišćenje svog najvrednijeg prostornog resursa - obale i javnih objekata na obali koje su većinom, gradili sami ti gradovi i njihovi stanovnici.

Administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića je još u avgustu 2022. tražila od tadašnje Vlade premijera Dritana Abazovića da država Opštini na besplatno korišćenje ustupi tivatsku gradsku rivu Pine.

“Polazeći od prednje istaknutog upućenja Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a sa uporištem u članu 33 stav 1 Zakona o državnoj imovini (“Sl.list CG” br. 21/09 i 40/11), Opština Tivat se obraća Vladi Crne Gore ovim zahtjevom i traži davanje na korišćenje, bez naknade, dio obale u Tivtu - čvrsto izgrađeno pristanište Pine, označenog kao katastarska parcela 4888 KO Tivat, površine 5.044 kvadrata, koje u naravi predstavlja “pristanište”, a čiji titular prava svojine je u LN 339 KO Tivat upisana država Crna Gora, sa pravom raspolaganja Vlade Crne Gore. Opština Tivat ovaj zahtjev podnosi iz strateškog interesa da upravlja ovim djelom operativne obale, a koji je kao takav prepoznat u svim razvojno strateškim planovima Opštine Tivat”, pisalo je u dopisu koji je Komnenović tada uputio zvaničnoj Podgorici.

Abazovićeva Vlada je nekoliko mjeseci kasnije, u februaru 2023, donijela odluku da Morsko dobro “pristanište Pine u centru Tivta ustupi na korišćenje bez naknade lokalnoj upravi tog grada”.

Međutim, kako se ispostavilo, Vlada nije “Tivtu vratila Pine”, kako su se par mjeseci kasnije u kampanji za parlamentarne izbore, hvalili lider URA Dritan Abazović i njegovi politički saveznici, već je lokalnoj upravi vratila ingerencije tek nad samom ivicom operativne obale gradske rive u širini od samo dva metara od mora, ukupne površine tek oko 360 kvadrata. Umjesto cijele rive i velikog obalnog platoa na Pinima koji su površine preko 5.000 kvadrata, Tivćanima su Vlada i Morsko dobro ustupili tek uski pojas u glavnu operativnu obalu za pristajanje brodova u dužini od 128,5 metara, odnosno istočnim i zapadnim djelovima gradske rive dužine 28,5 i 25,5 metara - sve zajedno 360 kvadrata.

To uopšte nije ono što je lokalna uprava još od oktobra 2020. u više navrata tražila od države i Morskog dobra: da Tivtu u potpunosti vrati pravo gazdovanja i korišćenja kompletne gradske rive, pristaništa i obalnog šetališta jer su Pine srce Tivta i prostor na kome se uvijek odvijao najveći i najznačajniji dio javnog života tog grada.

Zbog takvog postupka Vlade ni do danas nije potpisan formalni sporazum između Opštine Tivat i Morskog dobra, pa Komunalno preduzeće Tivat još nije zvanično preuzelo gazdovanje i upravljanje ni nad tih skromnih 360 kvadrata obalne linije Pina, iako je to bilo najavljivano da će se desiti još u februaru prošle godine.

Bonus video: