Rampa za Odovićeve predloge: Burna sjednica Vlade zbog zakupa djelova zone Morskog dobra

Stav ministara iz redova Demokrata je, kažu izvori “Vijesti”, da se svi postojeći ugovori aneksiraju, da nema novih privremenih lokacija, niti novih plaža Đeljošaj kazao da tri dokumenta nijesu razmatrana na Komisiji za ekonomska pitanja

37065 pregleda 28 reakcija 20 komentar(a)
Planirali tendere za 16 novih plaža (ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Planirali tendere za 16 novih plaža (ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Predlog ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića da Vlada usvoji novi petogodišnji Program privremenih objekata za period od ove do 2028. godine sa novim lokacijama, te da se novih 16 plaža ponudi na tenderu, a da se aneksiraju svi dosadašnji ugovori do kraja ove godine juče nije prošao na sjednici Vlade saznaju “Vijesti” iz više izvora.

U paketu sa petogodišnjim Programom privremenih objekata je bila i Informacija o potrebi zaključenja aneksa ugovora o korišćenju plaža, kupališta i lokacija za postavljanje privremenih objekata i Cjenovnik početnih naknada za korišćenje/ zakup morskog dobra.

Izvori “Vijesti” su ispričali da su se Odovićevom predlogu suprotstavili potpredsjednici Vlade Aleksa Bečić (Demokrate) i Nik Đeljošaj, koji je na sjednici kazao da ovi dokumenti nijesu prošli ni Vladinu Komisiju za ekonomska pitanja i finansijski sistem (KEP).

Dokumenta moraju proći KEP

“Iako je Odovićev predlog branio i ministar turizma Vladimir Martinović iz redova Demokrata, predlog je skinut sa dnevnog reda. Prilikom usvajanja dnevnog reda na sjednici Vlade Odovićevi predlozi se nisu našli među dokumentima, već su uvršteni na polovini sjednice. To je dodatno izazvalo sumnju, da se dokument želi pošto-pošto usvojiti. To je odmah izazvalo podozrenje Bečića i ostalih ministara, jer je u pitanju dokument koji nije ni prošao KEP što je Đeljošaj i potvrdio na sjednici. Još simptomatičnije je bilo jer je Vlada unaprijed zakazala sjednicu na kojoj je trebalo da objelodani da će stari ugovori biti aneksirani, ali i da je usvojen novi Program privremenih objekata za naredni petogodišnji period, te da je Atlasom kupališta predviđeno još 16 novih, za koje će Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom jedino raspisivati tender”, ispričao je izvor “Vijesti”.

Stav ministara iz redova Demokrata je, kažu izvori “Vijesti”, da se svi postojeći ugovori aneksiraju, da nema novih privremenih lokacija, niti novih plaža.

“Problematizovalo se zbog čega se pojavio povećan broj privremenih lokacija, te nove plaže. Stav Demokrata je izričit da tek nakon sezone treba da se izvrši analiza i uradi novi Program privremenih lokacija, Atlas kupališta. Problematizovalo se i to što se među 16 kupališta našlo i tri u Budvi, što bi značilo da se tenderi raspisiju u vrijeme izbora”, pojasnio je izvor “Vijesti”.

Nakon rasprave Odovićev predlog je skinut sa dnevnog reda i moraće prethodno, kažu izvori “Vijesti” proći i KEP. Drugi sagovornik rekao je da je ministar sam tražio da se ova tačka odloži, “iako je moglo sve da se usvoji na ovoj sjednici”.

Odović je predložio Vladi da se usvoji Program privremenih objekata za period od 2024. do 2028, koji je pripremilo Morsko dobro, a po kome je u odnosu na minuli petogodišnji, koji je istekao krajem prošle godine za 18 lokacija više i uglavnom povećanje se odnosi na područje Tivta. Prema dokumentima u koja su “Vijesti” imale uvid predviđeno je novim programom 2.248 novih privremenih lokacija-

Predlog Odovića je i da novih 16 plaža bude jedino dato na tender koji bi se realizovao narednog mjeseca, a sva ostala kupališta sa privremenim objektima da stari zakupci pripreme do 1. maja. “Vijesti” su juče pitale resor Odovića kako je moguće da se ovi tenderi mogu sprovesti do početka sezone dok se ne mogu sprovesti tenderi koji se odnose na lokacije koje su koristili stari zakupci plaža. Odgovor nije stigao.

Janko Odović
Janko Odovićfoto: Savo Prelević

Cjenovnik početnih naknada za korišćenje/ zakup morskog dobra po kome su cijene uvećane u odnosu na važeći uradilo je Morsko dobro i na njega je Odovićev resor dao saglasnost.

Na pitanje kako se mogu sprovesti tenderi za nove plaže, a ne i za stare iz Morskog dobra je rečeno da će ispoštovati svaku odluku Vlade, a ako se sada raspišu tenderi za svih 580 kupališta za koje su predloženi aneksi nema vremena da se realizuju tenderski postupci do 1. maja a, što bi ugrozilo sezonu, jer plaže ne bi spremne dočekale turiste.

Vlada će odrediti cijene za stare zakupce

Pojasnili su da tender za 16 kupališta se mora sprovesti, jer one su potpuno nove plaže i do sada nijesu imale zakupce.

Na pitanje da li će se zakupnina prilikom aneksiranja ugovora obračunavati po novom cjenovniku, kojim su naknade za ustupanje djelova obale uvećane u odnosu na dosadašnji, u Morskom dobru ističu da će i u ovom slučaju Vlada odlučivati a oni to primijeniti.

“Vijesti” su objavile da u informaciji Odovićev resor navodi da im je Morsko dobro dostavilo Predlog programa privremenih objekata 5. marta i da je nakon detaljne analize konstatovano da ga nije moguće realizovati do 1. maja. Pojašnjeno je da je Morsko dobro predlog korigovalo u značajnoj mjeri u odnosu na prethodna rješenja, na način što je povećan ukupan broj plaža i kupališta.

“Analizirajući vremenski okvir u kojem je potrebno sprovesti kompletnu proceduru, koja se odnosi na pripremu i sprovođenje aktivnosti u vezi sa javnim nadmetanjem, zaključivanje pojedinačnih ugovora, kao i same pripreme plaža, kupališta i privremenih objekata, konstatovano je da to prevazilazi zahtjevni rok (1. maj)”, piše u informaciji.

Kako se pojašnjava, postojeća kupališta, plaže, kao i lokacije za postavljanje privremenih objekata biće obuhvaćeni aneksima, dok će novoplanirane plaže, kupališta i lokacije za privremene objekte biti obuhvaćene tenderom koji će sprovesti Morsko dobro”.

Iz ministarstva podsjećaju da je Upravni odbor državnog preduzeća 25. marta donio Cjenovnik početnih naknada za korišćenje/zakup morskog dobra, odnosno za postavljanje privremenih objekata, vezivanja plovnih objekata i istovremeno predstavlja osnov za utvrđivanje početnih naknada/zakupnina za ustupanje plaža i kupališta putem javnog konkursa ili drugih oblika ustupanja.

“Analizom dosadašnjih naknada utvrđeno je da se one ne podudaraju sa realnim stanjem na tržištu, a posebno se imalo u vidu o kojoj vrsti zemljišta se radi. Cijeneći cjelokupnu situaciju u našoj državi, okolini i globalu, utvrđuje se da su inflatorna kretanja uzrokovala značajan porast cijena u svom polju poslovanja”, ističe se u dokumentu.

Ministarstvo će, kako piše u informaciji, po završetku ljetnje sezone zajedno sa Morskim dobrom, kako se navodi, sprovesti sve neophodne aktivnosti u cilju implementacije nove bodovne politike, novog programa privremenih objekata u zoni morskog dobra i novog dokumenta kojim će se definisati plaže i kupališta. Namjera je da se do kraja oktobra donese plan aktivnosti za sprovođenje detalja iz ovih doklumenta.

Novinari Odovića čekali sat vremena, Vlada otkazala pres

Vlada je juče otkazala konferenciju za medije na kojoj je trebalo da govori Odović, jer je na sjednici odložena rasprava o zakupu crnogorskih kupališta.

To je novinarima koji su juče u zgradi Vlade čekali pres saopšteno iz PR službe. Vlade.

Konferencija je bila zakazana za 12.30 časova, a iz ove službe su sat vremena kasnije novinare obavijestili da konferencije neće biti.

Prisutnim medijima je prije početka događaja rečeno da bi konferencija trebalo da počne na vrijeme.

“Na današnjoj sjednici otvorena je rasprava o tački povodom zakupa kupališta, na tu temu trebalo je da se obrati ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. Međutim, kako je rasprava odložena za narednu sedmicu, iskreno se nadamo da će se ministar obratiti tim povodom nakon sljedeće sjednice Vlade”, naveli su iz Vladine PR službe.

Odović je juče izrazio žaljenje zbog nesporazuma koji je nastao u vezi sa najavljenom konferencijom za novinare.

Bonus video: