Rusku opremu za rad Termoelektrane Pljevlja nisu zaustavile sankcije

Direktor Termoelektrane Mirko Mazalica potvrdio “Vijestima” da su djelovi za remont koji su bili blokirani na granici sa Srbijom dopremljeni “Vijesti” juče nijesu uspjele da dobiju odgovor od Vlade da li su nakon datih saglasnosti iz tri ministarstva za uvoz robe prekršene sankcije uvedene Ruskoj Federaciji

57775 pregleda 153 reakcija 84 komentar(a)
Remont će trajati dva mjeseca, Foto: Biljana Matijasevic
Remont će trajati dva mjeseca, Foto: Biljana Matijasevic

Problem sa nabavkom opreme za rad pljevaljske Termoelektrane (TE) riješen je i ona je već dopremljena u to postrojenje, potvrdio je zvanično “Vijestima” juče direktor jedine crnogorske TE Mirko Mazalica.

U Vladinom dokumentu piše da je nabavka bila otežana zbog sankcija koje je Crna Gora uvela Ruskoj Federaciji nakon vojne agresije na Ukrajinu.

“Vijestima” juče iz izvršne vlasti nije odgovoreno - da li su na taj način prekršili odluku o sankcijama.

Saglasnost na uvoz opreme dala je Vlada, odnosno, ministarstva finansija, vanjskih poslova i ekonomskog razvoja.

Prethodno je Uprava carina stopirala uvoz opreme na graničnom prelazu u Pljevljima.

“Lopatice za rotor niskog pritiska, koje su proizvedene u Rusiji su već dopremljene u magacin i čekaju na ugradnju. Većina opreme u TE, koja je počela sa radom 1982. godine je ruske proizvodnje i jedino se na tom tržištu mogu naći originalni rezervni djelovi”, pojasnio je Mazalica.

Na pitanje “Vijesti” da li su ovim potezom prekršene uvedene sankcije, Mazalica je odgovorio: “Mi nismo adresa na kojoj treba utvrditi da li su sankcije prekršene, nego oni koji su uveli sankcije... Mi smo samo raspisali tender za nabavku originalne opreme od originalnog proizvođača”.

3

miliona eura će koštati ovogodišnji remont Termoelektrane tokom koga će remontovati kotlarnicu, izvršiti zamjenu lopatica na rotoru niskog pritiska i druge poslove, a remont će trajati dva mjeseca

Taj problem razmatran je na sjednici Vlade 28. marta kada je u materijalima bila lnformacija o uvozu rezervnih djelova za potrebe remontnih radova TE. U dokumentu je navedeno da se ta roba nije mogla dobiti “ni od jednog drugog proizvođača osim od originalnog, imajući u vidu njenu starost, kao i samu specifičnost”.

Elektroprivreda (EPCG) je u maju 2023. zaključila ugovor sa kompanijom “11 Kedra” iz Beograda o isporuci lopatica za cilindar niskog i cilindar visokog pritiska za parno turbinsko postrojenje TE

“Predmetna roba je neophodna za remontne radove koji se izvode u aprilu i maju 2024. godine usljed neophodnosti zamjene dotrajale opreme, a sa konačnim ciljem sigurnog i pouzdanog rada pogona, kao i ljudi koji rade i borave u istom. Kompanija ‘11 Kedra’ je isporučila 8. marta ove godine traženu opremu na carinski terminal Pljevlja u skladu sa važećim ugovorom. Kako je navedeno u dostavljenoj dokumentaciji kompanije, roba je proizvedena u fabrici u Ruskoj Federaciji u gradu Sankt Peterburgu, dok je proizvođač fabrika ‘11 LMZ Silovie mašine’, koja je i 1982. godine proizvela kompletno parno turbinsko postrojenje za potrebe TE ‘Pljevlja’”, navodi se u Informaciji.

Uprava carina, piše u dokumentu, tražila je od EPCG saglasnost Ministarstva finansija da bi se roba mogla dobiti.

“Shodno regulativi koja uređuje poslovanje prema zemljama koje imaju ograničenja u trgovini sa Crnom Gorom, a u skladu sa važećim odlukama o uvođenju restriktivnih mjera utvrđenih odlukama savjeta Evropske unije s obzirom na djelovanja Ruske Federacije kojima se destabilizuje situacija u Ukrajini, od EPCG je kao naručioca robe Uprava carina zahtijevala da se obrati ministarstvu kako bismo dobili saglasnost na uvoz robe, što je EPCG i učinila 8. marta”, piše u dokumentu u kome se dodaje da je resor ministra Novice Vukovića 15. marta dao saglasnost na uvoz robe.

Ministarstvo finansija je obavijestilo Upravu carina i da se moraju pribaviti saglasnosti od ministarstava vanjskih poslova i ekonomskog razvoja kojima je potom EPCG upitila dopise 19. marta.

Kako je pojašnjeno u doklumentu i te saglasnosti su pribavljene, ali kako problem i nakon toga nije bio riješen, EPCG je o tome informisala vladu i tražila da se hitno nađe rješenje i da se omogući da problematika koja je u suštini od nacionalnog interesa bude riješena na pozitivan način i da se roba stavi u dalji slobodan promet.

“Odnosno, da se omogući EPCG da robu upotrijebi za potrebe remontnih radova pogona TE”, piše u informaciji.

Mazalica je kazao da je TE trebalo sinoć u ponoć da obustavi proizvodnju zbog redovnog godišnjeg remonta, a van pogona biće oko dva mjeseca. Rekao je da će ove godine tokom remonta uraditi tipski remont kotlarnice, zamjenu lopatica na rotoru niskog pritiska i druge poslove. “To će koštati tri miliona eura”, kazao je Mazalica.

Bonus video: