Spajić: Otvaranje ambasade u Tokiju je važno zbog uspostavljanja saradnje sa japanskim kompanijama

Kako su naveli iz premijerovog kabineta, list za koji je Spajić dao intervju jedan je od najtiražnijih medija u Japanu

9402 pregleda 64 reakcija 24 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Otvaranje ambasade Crne Gore u Tokiju je važno zbog uspostavljanja saradnje sa japanskim kompanijama kako bi nove tehnologije stigle u Crnu Goru, istakao je predsjednik Vlade Milojko Spajić u intervjuu za Jomiuri Šinbun, saopšteno je iz Spajićevog kabineta.

Kako su naveli, list za koji je Spajić dao intervju jedan je od najtiražnijih medija u Japanu.

"Premijer Spajić je diplomirao na ekonomskom fakultetu Univerziteta Saitama, zbog čega je njegov dolazak na čelo Vlade pobudio veliko interesovanje među japanskim medijima, a prvi intervju dao je za jednu od najtiražnijih dnevnih novina. Spajić je istakao da visoko cijeni saobraćajnu infrastrukturu u Japanu, kao i način na koji urađena dekarbonizacija energetskog sektora. Pored toga konstatovao je vrlo uspješne metode upravljanja otpadom zbog čega želi da se uspostavi saradnja sa japanskim kompanijama kako bi nove tehnologije stigle u Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

Milojko Spajić
foto: Vlada Crne Gore

Kako piše u saopštenju, Spajić je u intervju naglasio i važnost realizacije ideje otvaranja 'Montenegro biznis distrikta' koji bi se nalazio na lokaciji između centra Podgorice i aerodroma.

"Premijer je, poredeći distrikt sa Marunoučijem (Marunouchi - distrikt u Tokiju gdje se nalaze predstavništva velikog broja vodećih japanskih i stranih kompanija), istakao da je cilj privlačenje investicija međunarodnih kompanija od kojih se očekuje da u Crnoj Gori otvore svoja predstavništva za Balkan i Evropu", dodaje se.

"U završnom dijelu razgovarano je i o uticaju Crne Gore, kao NATO članice, na stabilnost regiona, a predsjednik Vlade je zaključio da bi naša zemlja mogla odigrati važnu ulogu na tom polju za Zapadni Balkan, jer ima odlične odnose sa svim susjedima", zaključuje se.

Bonus video: