Od EPCG i CGES dobit 88 miliona

Od dvije energetske kompanije država od poreza na profit dobija 20 miliona, a od dividende može uzeti još 70 miliona

3526 pregleda 0 komentar(a)
Državni energetski sistem lani bio izuzetno profitabilan, Foto: BORIS PEJOVIC
Državni energetski sistem lani bio izuzetno profitabilan, Foto: BORIS PEJOVIC

Elektroprivreda je juče saopštila da je prošlu godinu završila sa neto dobiti od 52,4 miliona eura, dok je druga državna energetska kompanija Crnogorski elektroprenosni sistem objavio finansijske izvještaja za 2023. godinu prema kojima je godinu završio sa profitom od 35,7 miliona eura.

To znači da su ove dvije državne kompanije ostvarile neto dobit od 88,1 milion eura. EPCG je na svoju dobit obveznik plaćanja poreza od 13,4 miliona, a CGES od 6,4 miliona eura.

"U toku je proces revizije finansijskih iskaza EPCG i tokom narednih nekoliko sedmica očekujemo nacrt mišljenja, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost", saopšteno je iz EPCG.

Država je u EPCG vlasnik 98 odsto akcija, pa bi njen dio dobiti u slučaju da se cijeli iznos dijeli kao dividenda, iznosio 51,3 miliona eura, dok bi iz CGES-a za 55 odsto akcija mogla dobiti 19,6 miliona eura.

Dakle država je već od poreza na dobit ove dvije kompanije dobila 20 miliona eura, a od dividende bi je sljedovalo još 70 miliona.

Budžetom za 2024. godinu predviđeno je da država od dividende u svim državnim kompanijama prihoduje ukupno 54 miliona eura, tako da će ove kompanije dio dobiti sigurno zadržati za svoje razvojne projekte, s obzirom da ima još državnih kompanija koje su poslovale sa dobiti.

Prema bilansima CGES-a ova kompanija je lani imala ukupne prihode od 111 miliona eura. Ukupni poslovni rashodi su iznosili 60,4 miliona eura, a troškovi za zarade su iznosili još sedam miliona eura. Tako da je dobit prije oporezivanja iznosila 43 miliona eura, a neto dobit 35,7 miliona eura.

U 2022. godini neto dobit ove kompanije bila je 20,2 miliona eura. Ukupna neraspoređena dobit kompanije na kraju prošle godine (računajući i prethodne godine) iznosila je 90 miliona eura.

Telekom u plusu 6,6, a Jugopetrol sedam miliona

Crnogorski telekom završio je prošlu godinu sa neto profitom od 6,6 miliona eura, što je skoro tri puta bolji rezultat nego godinu ranije kada je dobit vrijedila 2,3 miliona eura.

Ukupni prihodi ove kompanije u prošloj godini iznosili su 84 miliona eura i za pet miliona su bili veći od ostvarenih u 2022. godini. Ukupna neraspoređena dobit kompanije iz ranijeg perioda iznosi 20,6 miliona eura.

Jugopetrol je lani ostvario neto dobit od sedam miliona eura, što je značajno slabiji rezultat, jer je u 2022. godini imao profit od 12 miliona eura.

Ukupni prihodi ove kompanije u prošloj godini iznosili su 252 miliona eura i za 81 milion su bili manji nego godinu ranije. Istovremeno su i rashodi smanjeni sa 296 na 241 milion. Ukupna visina i prihoda i rashoda zavisi od cijene goriva na međunarodnim berzama.

Ukupna neraspoređena dobit ove naftne kompanije iznosi 25,7 miliona eura.

Bonus video: