Vodovod Budva: Dugovi nisu otpisani, to može samo sud

Budvanski Vodovod i kanalizacija reagovao na tekst o poslovanju opštinskog preduzeća

6372 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Iz budvanskog preduzeća Vodovod i kanalizacija reagavali su na tekst “Dokić ostavila Vodovod u milionskom gubitku”.

"Procjena imovine Društva, kako to inače Zakon nalaže, odrađena je od strane ovlaštenog procjenjivača a ista nije rađena poslednjih 10 godina (od 2014.). Prilikom procjene imovine korišten je standard vrijednosti 'tržišna vrijednost' u skladu sa međunarodnim standardima procjene, odnosno “fer vrijednost” u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja. Zbog kretanja cijena na tržištu, nova 'fer vrijednost' imovine uvećana je 2,3 puta. To se odrazilo na vrijednost građevinskih objekata čija je sadašnja vrijednost za više nego duplo uvećana. Takođe, vrijednost mašina i opreme uvećana je za preko tri puta. Shodno navedenim podacima, u odnosu na prethodnu godinu, trošak amortizacije je uvećan za preko 2,5 puta.

Kako su u Izvještaju menadžmenta objelodanjeni podaci o bilansu stanja i bilansu uspjeha za prethodne četiri godine, može se zaključiti da je pomenuti iznos gubitka prouzrokovan uvećanom amortizacijom usled veće procjenjene vrijednosti imovine.

U dijelu teksta gdje se navode podaci o indirektnom otpisu potraživanja, radi preciznijeg pojašnjenja, naglašavamo da je to računovodstvena kategorija koja se radi u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardom, a koji zahtijevaju da se sva potraživanja koja nisu naplaćena, a starija su od 365 dana, moraju da se 'otpišu' odnosno da se priznaju kao trošak u tekućoj godini, a iz razloga što su u trenutku fakturisanja prikazana kao prihod. Napominjemo da ovako navedena potraživanja kupcima nisu otpisana, već se i dalje potražuju od istih. Navedena potraživanja će u trenutku njihove naplate ponovo biti knjižena u korist računa prihoda. Dakle, riječ je samo o računovodstvenoj politici, a ne o otpisu potraživanja, a ista se mogu otpisati jedino i isključivo putem suda, odnosno sudskom odlukom.

Troškovi zarada i naknada su uvećani iz razloga što je Društvo moralo da izvrši usaglašavanje sa Granskim kolektivnim ugovorom, koji je propisao uvećanje vrijednosti koeficijenata zarada. U 2023. godini za troškove zaposlenih neohodno je bilo izdvojiti oko 54 odsto poslovnih prihoda, što je maje nego u prethodnoj godini.

Nadalje, ukupni gubici (ekonomski i tehnički) u 2023. iznose 53 odsto i manji su nego u prethodnim godinama. Intenzivno se radi i na poboljšanju mreže, otkrivanju i saniranju kvarova, prijemu novih potrošača i sl., a sve u cilju smanjenja gubitaka i poboljšanja vodosnabdijevanja korisnika.

Napominjemo, radi detaljnijeg upoznavanja javnosti i transparentnosti podataka, detaljno poslovanju Društva za 2023. godinu biće prezentovan u Izvještaju o poslovanju, koji će biti dostavljen Skuštini Opštine Budva na usvajanje", navodi se u reagovanju.

Bonus video: