Vlada mora smanjiti troškove za plate, socijalu, nabavke...

Emanuel Salinas je kazao da uz javnu potrošnju od preko 47 procenata BDP-a, postoji prostor za racionalizaciju potrošnje koja bi omogućila smanjenje ukupnog poreznog opterećenja
207 pregleda 1 komentar(a)
Darko RAdunović, Emanuel Salinas, Foto: Ministarstvo finansija
Darko RAdunović, Emanuel Salinas, Foto: Ministarstvo finansija
Ažurirano: 24.05.2018. 19:32h

Vladin fiskalni okvir koji ima za cilj postizanje uravnoteženog budžeta do 2019, nakon više od pet procenata deficita u 2017, će zahtijevati vjerodostojnu konsolidaciju potrošnje na plate u javnom sektoru, socijalne transfere i operativne troškove da bi se javni deficit i dug doveli na održiv put, kazao je šef kancelarije Svjetske banke u Crnoj Gori Emanuel Salinas, u intervju za štampano izdanje časopisa “Bankar” Udruženja banaka.

On je kazao da je fiskalni deficit (vladini prihodi minus rashodi) i dalje veliki.

“Istovremeno, javni dug se povećava. To zajedno s deficitom znači da postoji potreba za odlučnom implementacijom programa fiskalne konsolidacije usvojenog 2017. Zašto je to bitno? Primarno iz razloga makroekonomske stabilnosti – ako se javni dug vrati na put smanjenja, premija rizika koju zemlja plaća će biti manja, pa time i kamate koje naplaćuju komercijalne banke privatnom sektoru. Rizik zemlje utiče na troškove finansiranja i pribavljanja sredstava od strane komercijalnih banaka, a taj trošak u krajnjoj liniji snosi cijela ekonomija”, naveo je Salinas.

Šef kancelarije Svjetske banke kazao je da uz javnu potrošnju od preko 47 procenata BDP-a, postoji prostor za racionalizaciju potrošnje koja bi omogućila smanjenje ukupnog poreznog opterećenja.

“Prioritetne oblasti koje treba sagledati su troškovi javne administracije, nabavka, prijevremeno penzionisanje, neciljana socijalna davanja, troškovi lijekova. U narednom je periodu, međutim, vrlo značajno da se fokusira na jačanje rasta privatnog sektora i produktivnosti, tako da se može ubrzati otvaranje većeg broja i boljih radnih mjesta u privatnom sektoru”, kazao je Salinas.

On je naveo da je Vlada svjesna izazova, da je pripremila plan na kojem mora istrajati i da je dosta toga još ostalo da se uradi.

“Smanjenje deficita i stabilizacija duga neće biti laka, ali to je najhitniji prioritet s obzirom na potrebu da se investitori i finansijska tržišta uvjere da je zemlja ozbiljna u svojim nastojanjima i da je u stanju vjerodostojno upravljati svojim razvojem”, preporučio je Salinas.

Bonus video: